Депутатите въведоха изискване за осъществяване на надзор, основан на риска,

...
Депутатите въведоха изискване за осъществяване на надзор, основан на риска,
Коментари Харесай

Въвеждат стрес-тестове за допълнителното пенсионно осигуряване

Депутатите вкараха условие за реализиране на контрол, учреден на риска, какакто и осъществяването на стрес-тестове, което способства за оптимално систематизиране на надзорните запаси и навременно определяне на евентуални проблеми при спомагателното пенсионно обезпечаване. Това стана ясно откакто народните представители одобриха на първо четене измененията в Кодекса за обществено обезпечаване.

 

Измененията бяха признати единомислещо със 100 гласа за. Освен това се регламентира и прехвърлянето на спомагателното непринудено обезпечаване, уговорено в групов трудов контракт сред предприятието,служителя и синдиката, от един в различен фонд. Вече ще могат да бъда правени прехвърляния и от към задгранични институции за професионално пенсионно обезпечаване. С измененията се вкарват и премахването на професионалната загадка, т.е. към този момент ще може да бъде изисквана информация какво е положението на сметката във фондовете. Част от измененията са свързани с режима на вложение на средствата на фондовете по професионални схеми. Въвеждат се кардинални условия за отчитане на дълготрайните ползи на обезпечените лица и пенсионерите, както и опция за отчитане на екологичните, обществени и управнически фактори при вложението.

Измененията са свързани с въвеждане в българското законодателство на европейска инструкция по отношение на дейностите и надзора на институциите за професионално пенсионно обезпечаване.Спазването на плануваните условия ще бъде следено от Комисията за финансов контрол.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР