Депутатите в новия парламент трябва да кажат български или чужи

...
Депутатите в новия парламент трябва да кажат български или чужи
Коментари Харесай

Стоянов: Новите депутати да кажат български или чужи пилоти ще охраняват небето ни

Депутатите в новия парламент би трябвало да кажат български или чужи водачи ще охраняват небето ни. Това съобщи пред публицисти служебният министърът на защитата Димитър Стоянов. Той акцентира, че даже да бъдат ремонтирани моторите на самолетите МиГ 29, те ще могат да се употребяват до края на 2023 година, а авиацията ни ще е в оперативна подготвеност да употребява изтребителите F16 най –рано през 2027 година. За да не остане България през тези четири годин без защита на въздушното си пространство, служебното държавно управление събира предложения за наемане или пазаруване на лизинг на изтребители втора употреба. Запитвания са изпратени до Швеция, Франция, Държавата Израел и Съединени американски щати. С две от страните са извършени работни срещи, съответни предложения обаче към този миг не са постъпили. Когато бъдат получени, всичките предложения ще бъдат показани в Народното събрание за взимане на осведомено решение за бъдещето на българската авицаия, посочи министърът.

Димитър Стоянов напомни, че изтребителната ни авиация е в извънредно тежко състояние и че се обрисуват четири години, в които да не можем да охраняваме небето си.

До момента не сме получили оферта от нито една от страните. След като бъдат получени, те ще бъдат оценени, а по-късно показани пред Народното събрание с план за капиталов разход. Ако той бъде утвърден, се изготвя контракт, който още веднъж Народното събрание да ратифицира.

Служебният министър осведоми, че срокът, в който България би трябвало да отговори на Съединени американски щати за пазаруването на нови осем изтребителя F16 е бил продължен до 15 декември. Първоначалният краен период беше 1 ноември.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР