Депутатите в Народното събрание гласуваха на първо четене удължаването с

...
Депутатите в Народното събрание гласуваха на първо четене удължаването с
Коментари Харесай

Удължаването на бюджета мина на първо четене и в зала

Депутатите в Народното събрание гласоподаваха на първо четене удължаването с още три месеца на закона за бюджета. Сегашното удължение е с краен период 10 юни, т.е. на следващия ден. Целта на упражнението е да се подсигурява, че нарастването на пенсиите и другите обществени заплащания ще е допустимо и след тази дата. Текстовете за хазната би трябвало да влязат в естествени рамки едвам откакто новият министър на финансите Асен Василев предложи нов закон за бюджета и той бъде признат от депутатите. 

Гласуването през днешния ден мина с болшинство от 201 народни представители. Интересното е, че се гласоподават текстовете, готови от служебното държавно управление, които плануват да отпадне възбраната да се употребяват по-голямата част от парите от фискалния запас. Забраната бе въведена през предходния парламент по концепция на ГЕРБ. 

Сега се чака, че сред двете четения депутатите ще предложат да се запише, че неприкосновените пари от така наречен Сребърен фонд за поддръжка на пенсионната система ще бъдат 4,5 млрд. лева и че всичко над тях може да се употребява от МФ. 

Министърът на финансите Асен Василев акцентира, че средствата от Сребърния фонд няма да бъдат пипани: 

" В постоянния бюджет, който беше признат предходната година, и в актуализацията, ясно е записано, че парите от Сребърния фонд не се пипат. Не единствено те, а не се пипат парите от Учителския фонд и другите фондове. Затова има най-малък размер на фискалния запас от 4,5 милиарда, тъй че да сме сигурни, че тези пари няма да бъдат пипани под никаква форма. Този законопроект е импортиран от служебния кабинет. Моето персонално предложение, което разисках и с нашата група е да се заличат думите, които пипат Сребърния фонд, тъй че да няма и юридическа опция, освен фактическа. Нужда няма! Никаква! ". 

Очаква се второто четене на плана в комисия да мине още идната седмица, а незабавно по-късно да мине и през зала за дефинитивно гласоподаване. 

Василев пък през вчерашния ден даде обещание, че новият закон за бюджета ще бъде признат най-късно до края на юли.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР