Депутатите в Македония прокараха закон, който прави албанския втория официален

...
Депутатите в Македония прокараха закон, който прави албанския втория официален
Коментари Харесай

Македонският парламент направи албанския втори официален език на страната

Депутатите в Македония прокараха закон, който прави албанския втория формален език в страната , оповестява АП.

Парламентарният избор беше бойкотиран от главната опозиционна партия.

Законопроектът беше подсилен от 69 депутати в 120-местния парламент . Все още проектозаконът би трябвало да бъде утвърден от президента на страната, с цел да влезе в действие. По-рано Георге Иванов изрази съществени опасения, че може да е в несъгласие с конституцията на страната.

Още през ноември 2017 година законодателният орган поддържа план на закона.

Етническите албанци са към ¼ от 2,1-милионното население на балканската страна. Промяната ще им разреши да употребяват албански език при връзката си с всички публични институции в страната.

В началото на предишното десетилетие в Македония беше признат закон, който подсигурява права да се употребява албанският език като формален единствено в избрани региони , където малцинството е повече от 20% от популацията. Законът бе част от спокойно съглашение от 2001 година за преустановяване на въоръжен спор сред етнически албански бунтовници и държавното управление.

 В Македония утвърдиха албанския като втори формален език
В Македония утвърдиха албанския като втори формален език

66 против 41 депутати гласоподаваха в поддръжка на законопроекта

Основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ аргументира протеста си с това, че законопроектът е в нарушаване на конституцията, в която е заложено, че " македонският език и кирилицата са формалният език на Република Македония ".

Според партията новият законопроект няма да докара до действително възстановяване на обстановката с правата на албанското малцинство , а по-скоро ще задълбочи разликите.

" Двуезичието ще сътвори юридически безпорядък. Ще сътвори неефективни институции, които ще се изгубят в превода, вместо да е в действителна изгода за жителите ", разясниха от партията.

Премиерът на Албания Еди Рама приветства решението на македонския парламент като " историческо достижение, което демократизира и укрепва Македония ". Опозиционната албанска Демократическа партия също приветства решението.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР