Депутатите в Комисията по външна политика обсъждат предложението на Френското ...

Депутатите в Комисията по външна политика обсъждат предложението на Френското

Втори опит: Външната комисия обсъжда три предложения за Северна Македония

Депутатите в Комисията по външна политика разискват предлагането на Френското председателство по отношение на проблема сред България и Северна Македония за даването на зелена светлина на начало на договаряния на Скопие за участие в Европейски Съюз.

От парламентарната група на ГЕРБ-СДС още веднъж желаеха отсрочване на съвещанието. Причината - че първо би трябвало да се изслуша позицията на целия Министерски съвет и едвам по-късно министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска.

В дневния ред са заложени две точки - показване на мнение и информация на Министерство на външните работи по отношение на целия пакет, който е получен досега за взаимно съвещание по член 12 от Договора за добросъседство, а точка две е чуване на Генчовска по отношение на получените проекторешения.

Предложенията са на Движение за права и свободи, ГЕРБ и " Демократична България ". От " Продължаваме промяната " няма да внасят свое лично предложение. На съвещанието участва и външният министър в оставка Теодора Генчовска.

Документът на Движение за права и свободи беше импортиран още нощес, за което разгласи водачът на партията Мустафа Карадайъ след вота на съмнение, свалил държавното управление на Кирил Петков. Документът на Движението се споделя „ Проекторешение обвързвано с одобряването на оферти от Френското председателство план на Преговорна рамка за договаряния за участие в Европейски Съюз на районен съд Македония и Албания “.

Документът на ГЕРБ се споделя „ Проект за деяние на Министерски съвет за утвърждение на плана за Преговорна рамка и плана за умозаключение на съвета на Европейски Съюз за европейската интеграция на районен съд Македония “. Проекторешението е импортирано тази заран.В сряда, в деня на вота на съмнение, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов моли за допустимо най-бързо приемане на френското предложение и за повдигане на ветото, като в подмяна даде обещание поддръжка от ПГ на ГЕРБ-СДС в Народното събрание. Последва протестна акция на Вътрешна македонска революционна организация пред дома на Борисов, а след нея съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки изиска да внесат корекции в точно това предложение, преди да бъде разисквано.

Източник: dariknews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg