Депутатите в Европейския одобриха присъединяването на Хърватия към Шенген. Това

...
Депутатите в Европейския одобриха присъединяването на Хърватия към Шенген. Това
Коментари Харесай

Европейският парламент одобри присъединяването на Хърватия към Шенген

Депутатите в Европейския утвърдиха присъединението на Хърватия към Шенген . Това се случи с 534 гласа " за ", 53 гласа " срещу " и 25 гласа " въздържал се ", осведомят от Екологичен потенциал.

На 9 декември 2021 година Съветът удостовери, че Хърватия е изпълнила всички нужни условия за цялостното използване на разпоредбите на Шенген. Сега евродепутатите приканиха Съвета да продължи процеса и да одобри дефинитивно решение за унищожаване на граничния надзор.

За да се подсигурява спазването на главните права по външните граници на Европейски Съюз, членовете на Екологичен потенциал упорстват Хърватия да осведоми Парламента и Съвета за това по какъв начин е изпълнила проекта си за деяние за ръководство на външните граници на Европейски Съюз, и по-специално за самостоятелния механизъм за наблюдаване на дейностите на полицейските чиновници.

Във връзка със сигналите за отбиване по хърватските граници, евродепутатите желаеха Комисията да оцени ръководството на външните граници на Хърватия и аспектите на главните права като част от програмата за оценка на Шенген.

Екологичен потенциал от дълго време се застъпи за разширението на Шенгенското пространство, което през днешния ден включва 26 страни (всички страни членки на Европейски Съюз като се изключи България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния, както и Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн, които не са членки на ЕС). През 2018 година членовете на Екологичен потенциал обявиха, че Хърватия би трябвало да бъде призната в Шенген, незабавно щом извърши нужните критерии. На 18 октомври 2022 година те също по този начин показаха поддръжката си за.

След гласуването докладчикът Паулу Ранжел (ЕНП, ПТ) съобщи, че Хърватия е минала през най-всеобхватната оценка за участие в Шенген от всички страни от Европейски Съюз до момента. Тя е изпълнила 281 рекомендации в 8 области на шенгенското законодателство.

Окончателното решение за унищожаване на вътрешния граничен надзор би трябвало да бъде взето с единогласие от Съвета на Европейски Съюз.
 Радев прикани евролидерите да признаят напъните ни за влизане в Шенген
Радев прикани евролидерите да признаят напъните ни за влизане в Шенген

България подготвена да помогне на Нидерландия да потуши опасенията си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР