Депутатите в енергийната комисия приеха всички сделки от централи над

...
Депутатите в енергийната комисия приеха всички сделки от централи над
Коментари Харесай

Режат частници от евтиния ток на АЕЦ

Депутатите в енергийната комисия одобриха всички покупко-продажби от централи над 5 мегавата да са на борсата
Всичкият създаден ток от мощности над 5 мегавата да се продава на борсата, гласоподаваха в четвъртък депутатите от енергийната комисия на Народното събрание. Това значи, че частници няма да могат да купуват на ниска цена ток непосредствено от АЕЦ “Козлодуй ” или “Марица-изток 2 ”.

Промяната е импортирана от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Валентин Николов, Искрен Веселинов и Александър Ненков. Тя е записана в преходните разпореждания на Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила като корекция в Закона за енергетиката.

Делян Добрев съобщи за “24 часа ”, че се пробват да създадат търговията с ток транспарантна. По-голямата част за свободния пазар се дава от държавната енергетика и по тази причина било добре това да става на борсата, счита той.

Валентин Николов съобщи, че смяната ще уеднакви разпоредбите за търговия на ток за всички, тъй като имало продажби по 20 лева за мегаватчас от компания отвън БЕХ.

Когато има рационални оферти, няма по какъв начин да не ги подкрепиш, съобщи Таско Ерменков от Българска социалистическа партия. Според него покупко-продажбите на свободния пазар ще изсветлят и няма да има терзания, че някой чиновник е злоупотребил и е търгувал ток под пазарни цени и разликата е прибирана под масата. Следващата стъпка е да се желае от КЕВР да увеличи контрола, сподели той.

На съвещанието участваха всички работодателски организации, които поддържаха смяната, от БЕХ също са за нея. Липсваха обаче търговците на ток. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР