Депутатите в 48-ото НС трябва да излъчат правителство, което да

...
Депутатите в 48-ото НС трябва да излъчат правителство, което да
Коментари Харесай

Какъв е смисълът от този парламент, ако никой с никого не си говори

Депутатите в 48-ото Народно събрание би трябвало да излъчат държавно управление, което да ни преведе през всички рецесии

навлиза в третата година от първия си мандат като кмет на Созопол. Той съумя да стабилизира Общината, която бе в сериозно финансово положение, след което стартира реализацията на значимите планове от програмата му за ръководство.

Разговаряме с Янакиев минути след първата копка на новата създателя в град Черноморец.  Кметът на Созопол приказва за компликациите, които имат общините поради нестабилната политическа конюнктура, за рецесиите, връхлитащи ни една след друга и за потребността от работещ парламент и държавно управление.

С визионерски взор той приканва за единство, с цел да се стабилизира страната в тежките месеци, които предстоят. Ако, да вземем за пример, не се откри консенсус в Народно събрание и не се гласоподава Държавният бюджет, то общините изпаднат в патова обстановка и няма да могат да одобряват личните си макрорамки, а оцеляването през 2023 година с 1/12 на месец от бюджета за миналата, ще е невъзможна задача.

- Г-н Янакиев, намираме се пред бъдещата автогара в Черноморец. Кога би трябвало да бъде приключен плана за построяването ѝ?

- Най-късно до Нова година обектът ще бъде реалност, в случай че не се случи нещо в действителност извънредно и изненадващо. Срещу плана имаше неодобрение, знаете – в България е по този начин. Когато има на една маса трима индивида, има три разнообразни отзиви. Като цяло обаче се обединихме към консенсуса, че на това място би трябвало да има автоспирка и тя би трябвало да е нова. Заради подписка, входирана от жители за това дали не може единствено да се ремонтира съществуващата автогара, забавихме с няколко месеца дейностите. След това влезе строителната възбрана и не можахме да посрещнем новия летен сезон с нова постройка. Това към този момент е зад тила ни. Искрено се надявам Господ да е с нас и след 2 месеца да забележим една красива нова Автогара.

- Финансирането е локално – от общинския бюджет, нали?

- Точно по този начин и тук е момента да благодаря на всички общински съветници, които поддържаха самодейността. Аз като кмет организирам такава политика, че успяхме да минимизираме продажбите на общинско имущество – не продаваме земеделска земя, не сме взимали нови задължения, не сме увеличавали налозите и все пак това, успяхме да съберем задоволително средства, които да влагаме в тази нова автоспирка. Защото жителите и гостите на град Черноморец я заслужават.

- В Созопол също имаше план за нова автогара, по-скоро минималистичена вид за такава в границите на града, а не отвън него. Кога ще е допустимо да се осъществя и тази концепция?

- Това е една дълга сага, в която основно настоящо лице е Националния институт за недвижимо културно завещание, които не знам за какво правеха толкоз огромни пречки за реализирането на концепцията ни, изключително поради това, че частни субекти придвижват своите документи много по-бързо и безпроблемно. Но както и да е – ние ще се оправим. Буквално през днешния ден (понеделник, б.а.) подписваме последния вид на плана, както от НИНКН желаеха. Ще им го предоставим тази седмица и откровено се надяваме да спазят 4-месечния период за одобрение на идейния ни план, както е процедурата. Днес започнахме да вършим и геологически изследвания на имота – всичко, което се изисква от община Созопол да направи, е направено. Сега към този момент страната би трябвало да влезе в своята роля и би трябвало да спре да спъва институции като Общините, а да оказва помощ. Надявам се в границите на настоящия мандат всички нужни документи да са подготвени за автогарата в Созопол и още в идващия мандат, в самото начало, ще стартираме строителството ѝ.

- Като заговорихме за мандата ви като кмет, удовлетворен ли сте от това, което постигнахте до момента?

- Мисля, че човек в никакъв случай не може да бъде удовлетворен – в случай че беше противоположното, нямаше да има въобще напредък. Не съм удовлетворен, само че би трябвало де отчетат няколко справедливи обстоятелството. В рамките на тези три години България мина през няколко рецесии. Няма да приказвам за това, което заварих – беше в действителност безпорядък, а в този момент фразата „ Борци с хаоса ” стана доста съвременна. Беше мъчно. Преминахме през коронавирус рецесията, прекосяваме в този момент през икономическата и военната рецесия. Има и политическа такава. Въпреки всичко, без да продаваме общинско имущество, без да взимаме нови задължения и без да усилваме налозите, съумяхме да създадем доста. Това ме удовлетворява, донякъде. Иначе дали съм извършил всичките си обещания? Не, не съм. И най-фрапиращото от които е точно автогарата в Созопол, за която също има справедливи аргументи. Но аз не желая да се извинявам и декларирам на всички хора – аз ще продължа да се боря за тази автогара и тя ще бъде реалност в границите на мое кметуване. Дали през този мандат, или през идващ.

- В Черноморец стартира и ремонт на улици. Колко ще бъдат актуализирани?

- Това беше другото, което обещахме за града. Три улици ще бъдат ремонтирани. Финансирането идва и от Общината, и от страната. Благодаря на постоянното съдружно държавно управление за това, че усили с 30% финансовите дотации на общините. И по този начин ние получихме още 800 000 лева, които ще бъдат вложени в редица обекти. Ще продължим с построяването на улици, тротоари, в Созопол стартира сериозен ремонт, стартира построяването на обходна алея на курортен комплекс „ Санта Марина ”. Правят се неща, които ще са в изгода както на жителите, по този начин и на туристите в Созопол и Черноморец – двата коня, които дърпат каруцата на общината и си коства в тях да бъде вложено.



-БСП-Созопол е единствената конструкция, която реализира добър резултат на миналите избори. Вие сте единствената, да я назовем, „ Червена община ”.

- Не съм удовлетворен от резултата, трябваше да е доста по-добър. Няма какво да приказвам за това какво е направило Българска социалистическа партия – аз съм член на тази партия, само че имаше доста неща в обществената сфера, които се направиха точно на Столетницата. Аз, като татко на три деца, действително внезапно получих данъчно облекчение от към 1200-1300 лева, което е ужасно за фамилния бюджет. В извънредно сложна обстановка работеше обединението и откровено се надявам тези, които в този момент занапред ще ръководят страната, да съумеят да се оправят с тези турболентни времена и да преведат България през тях. Аз мисля, че просто би трябвало да има консенсус сред партиите и тези червени барикади, които са построени, би трябвало да бъдат отстранени. Тези хора, са определени от народа и те би трябвало да излъчат държавно управление, което да ни преведе през всички рецесии. А в случай че в Народно събрание са събрани хора, които никой с никого не си приказва, какъв е смисълът от този орган? Искам да прикани към разсъдък и старт за разговор, да се обединят политиците върху стратегически цели и да работят дружно. Връщам се обратно във времето – през 2004 и 2007 година, когато България влизаше в НАТО и Европейски Съюз – имаше консенсус върху тези стратегически цели и една огромна маса от българите бяха обединени. Сега би трябвало да намерим същата воля да се обединим, тъй като виждате какво се случва. В страната не остават младежи, бягат, не се раждат деца. А какво ще стане след 30-40 или 50 години? Трябва политиците да гледат в бъдещето, а не да стопират да работят, тъй като мандатът им свършва или стартира.



 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР