Депутатите удължиха с един месец срока на действие на Временната

...
Депутатите удължиха с един месец срока на действие на Временната
Коментари Харесай

Депутатите удължиха срока на временната комисия за спрения газ от “Газпром”

Депутатите удължиха с един месец периода на деяние на Временната комисия за инспекция на събитията, довели до прекъсване на природния газ от „ Газпром износ “ и извършената процедура за избор на различни снабдители от „ Булгаргаз “ ЕАД. Това стана с гласуваното проекторешение з а удължение периода на деяние със 192 гласа „ за “, един – „ срещу “ и един – „ въздържал се “.

Делян Добрев стимулира предлагането, като уточни плануван и чувания на шефовете на „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “, които не са били в страната. 

В хода на полемиката бе препоръчана публицистична корекция от „ Демократична България “(ДБ), с която да се разшири предметът на деяние на комисията. Доц. Атанас Славов от Демократична България предложи краткотрайната комисия да откри и всички обстоятелства и условия за интервала 1 януари 2015 до 31 май 2022 година , свързани с доставката на недопечен нефт от производител до „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД , включително употребявани медиатори, подхванатите дейности от представителите на страните, разликите сред борсова и покупна цена, както и да прегледа и проучва документите и договорите сред „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД и Министерство на енергетиката  и Министерският съвет.

Доц. Славов разясни, че прави предлагането по отношение на препоръчаната от Демократична България политика на " депутинизация във всички браншове " на живота в България.

Делян Добрев уточни, че е склонен с предлагането, само че настоя то да не бъде в предмета на активност на тази комисия. Добрев напомни, че през 2012 година цената на петрола е била по-висока от цената в този момент по време на войната в Украйна - 125 $ за барел, т.е. пет $ повече, само че тогава цената на горивата е била 2,75 лева . за литър, при същото Данък добавена стойност и при същия данък. Защо при по-скъп нефт, цената на бензина и на дизела, е била по-ниска? – попита Добрев.

От Демократична България опазиха публицистичните ремонти, като настояха, че не е оперативно по всеки проблем да се прави обособена комисия.  

Владимир Маринов
от ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ съобщи, че ще поддържа решение за удължение на периода на деяние на комисията, само че не смята, че предметът на тази комисия е доставката на недопечен нефт.

Цончо Ганев от ПГ „ Възраждане “ също съобщи, че ще поддържат основаването на краткотрайна комисия за „ Лукойл “, само че не и в този вид, в който се желае сега като публицистична корекция в комисията за газа.  Иво Атанасов от „ ИТН “ сподели, че също поддържат осъществяването на сходна инспекция за цените на горивата, само че не и по този метод . От Движение за права и свободи Рамадан Аталай също застъпи тезата, че е нужен отчет за прекратяването на доставките на газ.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР