Депутатите удължиха до 31 декември 2019 г. срока за изготвяне

...
Депутатите удължиха до 31 декември 2019 г. срока за изготвяне
Коментари Харесай

НС удължи до 31 декември 2019 г. срока за законопроект, уреждащ поземлените отношения и ползването на земеделските земи

Депутатите удължиха до 31 декември 2019 година периода за правене и внасяне в Народно събрание на законопроект за поземлените връзки и опазването на земеделските земи. Той би трябвало да уреди връзките в землеползването, свързани със собствеността на земеделските земи, с арендните връзки и с опазването на селскостопанското имущество, като по този метод се предложи проведена и поредна уредба на поземлените връзки в страната.

За тази цел Народно събрание със 101 гласа "за ", един "против " и един "въздържал се ", по предложение на земеделското министерство, гласоподава решение за анулация на решението си от октомври 2018 година и по този начин срокът от 28 февруари т.г. се трансформира на 31 декември т.г.

Мотивите на аграрното ведомство са за разширение обсега на законопроекта, като в него се регламентират всички въпроси, свързани със собствеността върху земеделските земи, с арендните връзки и с опазването на селскостопанското имущество.

Обединени патриоти /ОП/ и Движение за права и свободи считат, че удължаването не е положително решение, а потребността от подобен закон е от дълго време.

Петър Петров от Оперативна програма предизвести, че това ще има съществени последици за ръководещата коалиция. Няма по какъв начин да разбираем на хората за неуредените поземлени връзки у нас, изясни той. По думите му, няма политическа воля у ГЕРБ за решение на този извънредно значим въпрос. Унищожават се стада, тъй като притежателите им към момента не могат да купуват земя, общинска благосъстоятелност, възбраната е от социализма, осведоми Петров. И предизвести, че това ще докара и до увеличаване на "селскостопанските октоподи " у нас, до моностопанства, в които се отглежда единствено пшеница и ечемик. Вече има към 500 села, заличени от картата на България, означи Петър Петров.

Подкрепи го Бюрхан Абазов като посочи, че Движение за права и свободи ще одобри удължаването на периода, с цел да се избегне хаосът. Но, акцентира той, нашата концепция да прехвърлим всичко на сектора и да чакаме от него да реализира консенсус, е неработеща. Къде е позицията на страната, която желае да вкара ред в поземлените връзки, и какъв вид земеделие желае да развива тя в дълготраен проект, укори той ръководещите.

В този тип препоръчаният законопроект от земеделското министерство не дава отговор на ползите на бранша и е належащо да бъде модифициран, заключи ръководителят на земеделската комисия Десислава Танева /ГЕРБ/. Законодателство напук не може да се прави, щом показаният план е недопустим за който и да е от участниците и е естествено да подкрепим предлагането на министерството за удължение, уточни тя.

Депутатите гласоподаваха и попълване състава на няколко непрекъснати парламентарни комисии. Валери Симеонов /ОП/ беше определен за член на икономическата комисия, Елена Аксиева от Воля - в комисията по вероизповеданията, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР