Депутатите стартраха нов опит за избор на председател на 48-ото

...
Депутатите стартраха нов опит за избор на председател на 48-ото
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Депутатите стартираха нов опит да изберат председател

Депутатите стартраха нов опит за избор на ръководител на 48-ото Народно заседание . По-рано тази заран съвещанието беше прекратено за час, а почивката се проточи до 14:30 часа.

През това време се състоя председателски съвет, на който обаче политическите сили не стигнаха до консенсус . ГЕРБ-СДС отдръпнаха кандидатурата на Росен Желязков, а нощес Политическа партия отдръпнаха номинацията на Никола Минчев . Провали се и лидерската среща, на която Политическа партия предложения ръководителите на политическите партии.

Така в този момент следва напълно нова процедура и нови номинации. В началото всички дадоха поръчка за промяна на тона за реализиране на решение.

От " Продължаваме промяната " желаеха в критериите да бъде записано, че претендентите би трябвало да имат предходен опит като ръководител на Народно събрание или зам.-председател . " Човекът да бъде неконфликтна персона и най-важното да се стремим да се повдигнат претенденти, които имат високо публично доверие ", настоя Кирил Петков от парламентарната естрада. Той стартира и концепцията всяка парламентарна група да предложи по двама претенденти от друга политическа мощ .



" Политиката е конфликтно поле, един тип ние всички тук сме конфликтни персони, тъй като в политиката има постоянно конфликт. Другият критерии - високо публично доверие - това със социология ли ще го измерваме или по какъв начин ", отвърна го Даниел Митов от ГЕРБ-СДС .

От парламентарната им група още веднъж желаеха всички да се обединят към фигурата на най-възрастния измежду депутатите . " Да се обединим към този, който може най-малко частично да извърши условията на Конституцията. Най-възрастният най-малко има най-богат житейски опит ", моли Десислава Атанасова.

Тя изясни, че по-рано те са стартирали тази концепция, само че тя е била отхвърлена. Също по този начин ГЕРБ са предложили партиите да се обединят върху една персона, като критериите да бъдат лишени от политическата пристрастност . " Оттеглихме нашата кандидатура с концепцията първия и втория да нямат номинация. Г-н Цонев беше едно положително предложение. Сега още веднъж сме в същото състояние ", съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Идеята им обаче не се възприема от " Продължаваме промяната " .

" Tова, което Конституцията залага, е най-възрастният измежду нас да открие почетното съвещание , на което след няколко часа да бъде определен ръководител. Който да има желанието, да е кадърен, и да управлява залата по този начин, че тя да приема закони и решения. Трябва ни неконфликтна персона. Нека да изберем човек, който ще направи този парламент работлив. Този парламент се обрисува къс . Щом не можем по този въпрос да реализираме консенсус, представете си по какъв начин ще бъде при гласоподаване на значими оферти, държавно управление и тн. ", съобщи Асен Василев от Политическа партия.

" Възраждане " изиска обществено разискване на критериите за номинация на ръководител. " По-публично място от тази зала няма. Има разделяне, явно претенденти със сериозна политическа биография мъчно ще намерят поддръжка. Затова ние предложихме критерият да бъде лица без политически опит и да не са се сблъсквали с политически съперници ", разгласи Костадин Костадинов от парламентарната естрада.

Играем си с огъня, тичайки към една купа със сено с кибрит в ръка. Това, което предлагаме на вашето внимание през последните дни е срам! ", съобщи Корнелия Нинова. " Случва се голямо нещо за страната и народа - най-тежкият удар върху парламентарната република и партийната система . Тук от през вчерашния ден не просто избираме Петър или Иван, ние наливаме масло в огъня на тези, които желаят да приключат парламентарната народна власт и това към този момент наподобява като проект. Има растящи цени и никой не дава отговор съответно на народа си. Има настройка за избори , чувството ми е, че се желае да се хвърли всичко, да оставим народа и просто да се отиде на избори ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия.

Тя упрекна досегашните си сътрудници от Политическа партия, че се пробват да наложат етикет, че Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи са статукво, а единствено те носят смяната . " Работихме дружно, мафията ни би дружно. Трудно извадихме Българска социалистическа партия от етикета „ статукво “. Сега се връща се оня дух на залепяне на партии на статуквото и партии на смяната. Много наши депутати са изстрадали борбата със задкулисието. Ще се изправя пред народа и ще кажа, че няма да разреша откакто някой ни открадна програмата, в този момент да и ни открадне и облика ", съобщи Корнелия Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия изясни, че съгласно нея досегашната им номинация за ръководител дава отговор на всички посочени нагоре критерии, по тази причина тя има подготвеност още веднъж да издигне Кристиан Вигенин.

" Единственият критерии, на който би трябвало да дава отговор ръководителят на Народното събрание по закон, е да бъде депутат ", съобщи от своя страна ген. Атанас Атанасов от Демократична България.

Очаквайте още детайлности.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР