Депутатите спорят за преброителните центровеНе се знае как ще се

...
Депутатите спорят за преброителните центровеНе се знае как ще се
Коментари Харесай

ЦИК казва колко депутати избират българите зад граница

Депутатите спорят за преброителните центрове
Не се знае по какъв начин ще се сформира листата с кандидат-депутати, за които ще гласоподават сънародниците ни зад граница

ЦИК към този момент би трябвало да има създадена методика

Със разногласия за регион “Чужбина ”, за видеозаписи, за флашки и за преброителните центрове започнаха дебатите по дефинитивно приемане на измененията в Изборния кодекс.

На настояванията на Демократична България и Политическа партия за основаване на регион “Чужбина ” за идващите парламентарни избори, Десислава Атанасова от ГЕРБ сподели че има доста неразбираемото по тематиката. Първата е, че не се знае по какъв начин ще се изготвят изборните описи за регион “Чужбина ” - посредством дейна регистрация, или по различен метод. Атанасова акцентира, че липсват данни в коя страна какъв брой наши сънародници живеят, с цел да се реши по какъв брой кандидат-депутати ще излъчват българите от една или друга страна. Няма и математическа аргументация от кои многомандатни региони в България ще се режат мандат.

Асен Василев от Политическа партия напомни, че ЦИК към този момент би следвало да има създадена методика по какъв начин ще се сътвори регион “Чужбина ”. Той прикани комисията да даде тази методика и да заяви, в случай че има законови проблеми.

Надежда Йорданова от “Демократична България ” настоя за основаване на преброителни центрове. Асен Василев от Политическа партия попита какви са гаранциите, че при преноса на бюлетините към преброителните центрове няма да се позволен подиуми с чували и нелицеприятни детайли, които подронват доверието, че изборите са почтени.
Проф. Димитър Димитров, зам.-председател на ЦИК: Каквото се запише в Кодекса, това ще извърши ЦИК
Стари дипляни изкарани от склад



От 2011 година въпросът е повдиган 100 пъти. Винаги отговорът е бил - каквото се запише в Кодекса, това ще извърши ЦИК. Дали ще е с 6, 8 или 15 мандата е все едно, само че има предпазена уговорка, че всички региони не може да бъдат с по-малко от 4 мандата. Това важи и за регион “Чужбина ”.

Другият вид е малко по-сложен - да се вземе последният брой дали своят вот, да се приравнят към някой от регионите, примерно Варна и да се сложат 15 мандата. Първото е по-просто, второто е доста противоречиво.

Район “Чужбина ” значи да има листа с претенденти от този регион. Но нямаме изборен лист за този регион. В чужбина описът се сформира в главната си част в деня на изборите, от тези, които са пристигнали в секциите да гласоподават. Това са проблемите, различен механически проблем няма. То и в този момент има регион “Чужбина ” - 32-ри, само че механически се споделя “с кандидатска листа с нула претенденти ”. Така бе записано през 2005 година. Има бюлетина, разказано е каква е тя. Изпращат се и машини, гласовете се регистрират, разпределят се, само че няма претенденти. Битува мнението, че това може да стане политически въпрос, тъй като като ги изберат тези 4 души, през целия ден ще се приказва в Народното събрание кой от кое място е определен и да си върви при тия, дето са го избрали.

Така че казусът е и чисто психически.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР