Депутатите ще обсъдят на извънредно заседание от 10:00 часа законопроект

...
Депутатите ще обсъдят на извънредно заседание от 10:00 часа законопроект
Коментари Харесай

Промените в Конституцията влизат в пленарна зала за второ четене

Депутатите ще обсъдят на изключително съвещание от 10:00 часа законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на България. Точката е единствена в дневния ред за през днешния ден. Вносители на законопроекта са Христо Иванов - „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ), Бойко Борисов - ГЕРБ-СДС, Делян Пеевски – Движение за права и свободи и група народни представители.

Законопроектът бе гласуван на първо четене два пъти - на 6 октомври и 8 декември 2023 година На 8 декември промените бяха подложени още веднъж на първо гласоподаване, откакто два месеца по-рано не събраха нужните три четвърти болшинство, и бяха признати, оповестява Българска телеграфна агенция.

За приемането на измененията на второ четене следва за всеки текст  да бъде събрано болшинство от 160 гласа „ за “. За да бъдат дефинитивно признати промените, след второто четене те ще бъдат гласувани на трето четене в целокупност и поименно.

Заседанието на Комисията по конституционни въпроси бе планувано за събота – 16 декември – ден след приключване на периода за оферти сред първо и второ четене. На свое съвещание с присъединяване на министъра на правораздаването Атанас Славов и членове на публичния съвет към комисията депутатите одобриха на второ четене измененията в Конституцията. С промените се възприе методът за непрекъсваемост на законодателната власт. Бе стеснен кръгът от лица, всред които президентът може да избира длъжностен министър-председател. Въпреки рецензиите от професионалната общественост във връзка с фигурата на служебния министър-председател депутатите оставиха в кръга ръководителят на Върховния касационен съд и ръководителят и заместник-председателят на Сметната палата. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР