Депутатите ще гледат на второ четене днес ратификациите на споразумението

...
Депутатите ще гледат на второ четене днес ратификациите на споразумението
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат споразумението със САЩ за АЕЦ Козлодуй

Депутатите ще гледат на второ четене през днешния ден ратификациите на съглашението за съдействие със Съединени американски щати по построяването на 7 и 8 блок АЕЦ " Козлодуй ”, както и с НАТО за нововъведения.

Законопроектът за одобрение на Споразумението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Съединените американски щати за съдействие по Проекта за създаване на нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ и Ядрената стратегия за цивилен цели на Република България бе признато към този момент в енергийна комисия от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ.

На 14 март Народното събрание ратифицира на първо четене Споразумението сред държавните управления на България и Съединени американски щати по Проекта за създаване на нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ " Козлодуй " и Ядрената стратегия за цивилен цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 година.

С решение на Народното събрание от 12 януари и 18 декември 2023 година министърът на енергетиката бе длъжен да предприеме всички дейности за взимане на позитивно решение за създаване на нова нуклеарна мощ с технологията Уестингхаус АР1000. В осъществяване на решението е квалифициран план на съглашение с рамка за усилване на съдействието по осъществяване на Проект по проектирането, построяването и стартирането в употреба на един нов реактор с конфигурирана мощ от минимум 1000 мегавата в АЕЦ " Козлодуй ".

Народните представители следва да гледат на второ четене и Законопроект за одобрение на Споразумението на участващите съдружници към Фонда на НАТО за нововъведения.

В претекстовете към законопроекта се показва, че с приемането му ще се утвърди желанието, изразено от държавното управление на България за осъществяване на самодейна високотехнологична политика и за подсилване на присъединяване ни в иновационната политика на НАТО. Отбелязва се, че Фондът на НАТО за нововъведения се основава за да дава вложения в участващите страни. Той ще бъде финансиран от участниците на доброволна основа и ще бъде с дълготрайност на деяние 15 години. Фондът ще бъде структуриран по този начин, че да обезпечава вложения във високотехнологични стартъпи, които имат капацитет за приложение в сигурността и защитата. Размерът на финансовите средства се чака да бъде към 1 милиарда евро за общ интервал от 15 години, се отбелязва в претекстовете. На този стадий от Министерството на нововъведенията стана ясно, че има 2 компании, които се преглеждат и са доста покрай това да бъдат финансирани от Фонда на НАТО. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР