Депутатите ще гласуват оттеглянето на Пламен Николов като кандидат за

...
Депутатите ще гласуват оттеглянето на Пламен Николов като кандидат за
Коментари Харесай

Хаос! Липса на кворум проваля заседанието за оттеглянето на Пламен Николов като кандидат-премиер

Депутатите ще гласоподават отдръпването на Пламен Николов като претендент за министър председател в проектокабинета на " ИТН " (ИТН). Това се случва след решението на партията на Слави Трифонов да предложи за гласоподаване състав на държавно управление. Причината е, че групировката не се разбра с останалите евентуални сътрудници - " Демократична България ", " Изправи се БГ! Ние идваме " и " Българска социалистическа партия за България ".

Направи усещане, че значимото пленарно съвещание се водеше не от ръководителя на Народното събрание Ива Митева, а от нейния заместител - Кристиан Вигенин.

Още първоначално пък Има Такъв Народ отхвърлиха да вземат участие в гласуването и напуснаха пленарната зала. Така напрежението в Народното събрание се усети напълно от рано.

" В главите на тези хора има единствено сюжети, а в страната има процедури. Трябва по някакъв метод с дейностите си през днешния ден да създадем по този начин щото първо да дадем явен знак, че конституционната процедура, стартирана и движена от Има Такъв Народ, е финализирана ", съобщи Татяна Дончева от ИБГНИ.

Тя дефинира обстановката като " изключителна хлапащина и инфантилност ".

Дончева беше още по-крайна и не пожали ръководителя на Народното събрание, настоявайки, че Ива Митева би трябвало да се държи на равнище, а не " като болонка " на някой различен.

Има Такъв Народ излязоха от зала. Ивайло Вълчев: Няма да участваме в този фарс

Според ГЕРБ-СДС има каша.

„ Конституцията е ясна, има ясни актова, които водят до това или да се избере, или да не се избере състав на кабинет “, подсети Росен Желязков.

Той настоя, че Има Такъв Народ би трябвало да се „ извадят от неловката обстановка “, ръцете на президента да се развържат, с цел да продължи процедурата по връчването на мандатите. Желязков предложи Народното събрание да гласоподава, че отхвърля кандидатура на Пламен Николов, а не че приема " волеизлиянието " на номинирания за министър председател, че желае да се отдръпна. Според Кристиан Вигенин обаче се променя решението, към което са се обединили управленията на парламентарните групи на председателски съвет.

При първия опит за гласоподаване обаче се откри, че кворум няма.

„ Трябва да има 121 народни представители “, изясни Вигенин.

" В тази обстановка аз бих предложил Народното събрание да направи 15 минути отмора, в която да се събере Председателският съвет и да решим какво вършим ", аргументира се още той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР