Депутатите се заеха с първо четене на законопроект за изменение

...
Депутатите се заеха с първо четене на законопроект за изменение
Коментари Харесай

Временен търговски управител ще пази държавните интереси в енергетиката при кризи

Депутатите се заеха с първо четене на законопроект за изменение и допълнение на Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, импортиран от Ивайло Мирчев и група народни представители.

С него се предлага да се вкара механизъм за вдишване на оперативното ръководство върху търговци, които оперират сериозна инфраструктура, обвързвана с петрол и артикули от нефтен генезис, при положение на определяне на условия, които заплашват националната сигурност на страната, публичния ред и доставката на сериозни запаси. Като гаранция за отбрана на засегнатите лица е планувано назначение на необикновен търговски шеф от министъра на стопанската система и промишлеността, с пълномощия лимитирани до нормална комерсиална активност, за период от 6 месеца.

Допуснато е този период да се усили еднократно с още 6 месеца. Министърът на стопанската система и промишлеността, по своя преценка или по сигнал на административен орган разпорежда на консултативния съвет по член 5 от закона да прави инспекции във връзка с лица, опериращи сериозна инфраструктура, предлага законът.

Консултативният съвет е консултативен орган, в който вземат участие по един представител на Министерството на енергетиката, Министерството на финансите, Министерството на стопанската система, Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на околната среда и водите, Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " и Изпълнителна организация " Железопътна администрация ", Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " към Министерството на вътрешните работи, Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " към Министерството на вътрешните работи, Държавна организация " Държавен запас и военновременни ресурси ", Държавната организация за метрологичен и механически контрол, Българския институт по метрология, Агенция " Митници ", Националната организация за приходите и на представителни браншови организации.

При определяне на условия, които заплашват националната сигурност, публичния ред, доставката на сериозни запаси и нарушение на конкуренцията, консултативния съвет изпраща стимулирано мнение до министъра на стопанската система и промишлеността с предложение за назначение на необикновен представител на страната в лицето, опериращо сериозна инфраструктура. Заповедта на министъра предстои на правосъден надзор.

Според Надежда Йорданова законопроектът дава инструмент в ръцете на страната да реагира в комплицирана обстановка като актуалната. Предлага се в такива особени случаи да се вкарва необикновен търговски шеф в сдружение от сериозната инфраструктура в областта на енергетиката. Този метод е извънредно уравновесен, счита тя. Не се стига до национализация, по думите на народния представител. Такъв търговски шеф ще се назначава за 6 месеца и срокът ще може да се удължава единствено един път. Тази мярка е ориентирана за спешни обстановки, посочи Йорданова.

Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия счита, че планът попълня дупка в българското законодателство. Такъв план е трябвало да се гледа от законодателите по-рано. В тази обстановка това е вярна стъпка, счита аленият народен представител. Теменужка Петкова от ГЕРБ посочи, че ясно би трябвало да се посочат задачите на тези ограничения, с цел да стане ясно, че не става въпрос за национализация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР