Депутатите се заеха с обсъждането на няколко проекта за промени

...
Депутатите се заеха с обсъждането на няколко проекта за промени
Коментари Харесай

Депутатите ремонтират правилата за движение по пътищата

Депутатите се заеха с разискването на няколко плана за промени в Закона за придвижването по пътищата .

От ГЕРБ оферират даването на спомагателни пълномощия за реализиране на надзор върху разпоредбите за придвижване по пътищата в границите на обитаемоте места на органите на локалното самоуправление и локалната администрация. Дават се и спомагателни пълномощия на избраните от министъра на вътрешните работи служби при осъществяване на функционалностите си да имат право да стопират пътните транспортни средства, да ревизират документите за идентичност и свидетелството за ръководство на както на лидера, по този начин и на пасажерите. Освен това се дава и пълномощие да имат правото при осъществяване на контрола да връчват на лидера и на пасажерите невръчени електронни фишове за нарушавания по Закона за придвижването по пътищата (ЗДвП) или на Кодекса за застраховането, издадени от автоматизирани механически средства и системи на Министерството на вътрешните работи.

Друго изменение в закона се отнася до службите за надзор, избрани от кметовете на общините да могат да построяват, ръководят и развиват автоматизирани механически средства или системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушаването и регистрационния номер на моторното транспортно средство, с което е осъществено нарушаване по ЗДвП. Също по този начин се планува при осъществяване на функционалностите си по ЗДвП избраните от кметовете на общини служби за надзор да могат да употребяват механически средства и системи, заснемащи и записващи датата, мястото, точния час и типа на нарушаването, както и регистрационния номер на моторното транспортно средство, с което е осъществено нарушаването, както и да могат да реалокират или да подреждат да бъде преместено паркирано в нарушаване пътно транспортно средство на отговорно бранене на авансово обществено оповестено място без знанието на неговия притежател или на упълномощения от него лидер. В тази връзка се дава пълномощие общинските служби за надзор да имат право на гратис даване на данни от националния указател на Министерството вътрешните работи за записаните транспортни средства за определяне на собствеността, използването, типа и категорията на пътните транспортни средства.
 Нов Закон за придвижване по пътищата отстрани възприятието за безотговорност
Нов Закон за придвижване по пътищата отстрани възприятието за безотговорност

Предвиждат се полигони за рисково шофиране, камери за междинна скорост, цифровизация в образованието

Разширяват се и пълномощията на длъжностни лица от съответната община, избрани от кмета на общината, при осъществяването на административни услуги на жителите да могат да връчват електронни фишове за наложени санкции по ЗДвП, издадени от Министерството на вътрешните работи. За тази цел е планувано на тези чиновници да се дава право на достъп до осведомителната система на Министерството на вътрешните работи, в която са отразени невръчени електронни фишове на Министерството на вътрешните работи. С друга смяна на закона се планува при оповестено бедствено състояние профилираните структури на общините или доброволните формирования да могат да употребяват специфичен режим на придвижване, с моторни транспортни средства, предопределени за попречване или преодоляване на бедствия, пожари и изключителни обстановки и премахване на последствията от тях.

Проектът на ПП/ДБ улеснява жителите посредством унищожаване на всички стикери от предното стъкло на автомобила и заменянето им с автоматизирани информации в централизирани регистри, отпадането на контролния ваучър към свидетелството за ръководство и опцията за възнаграждение на санкции онлайн , без преди този момент да се постанова те да бъдат връчени присъствено.

Втората група промени, залегнали в законопроекта, са свързани с ограничения за понижаване на нарушителите на пътя . Въвежда се обвързване за контролните органи да стопират на пътя и да връчват невръчени електронни фишове и наказателни постановления на водачи, които имат повече от пет невръчени такива. Законопроектът вкарва и обвързване за издание на данни за осъществените нарушавания, надлежно за формираните актове, фишове, електронни фишове и наказателни постановления. Въвежда се и право на длъжностен електронен достъп на държавни органи и други длъжностни лица до данните за административните нарушавания на водачите.

Според вносителите с обособени разпореждания се поправя и пропуск, който не разрешава на контролните органи да сформират фишове в отсъствието на извършител на вписаните ползватели на автомобила. Проектът на Настимир Ананиев създада спомагателни регулации за новите водачи, както и да се наложат възпиращи ограничения за нарушителите, които отхвърлят да съблюдават законодателството и са рискови за останалите участници в придвижването. Предвижда се също и увеличение размерите на санкциите и насилствените административни ограничения. Неговите хрумвания в комисия не откриха поддръжка.
 По-строгите санкции на пътя влизат в действие
По-строгите санкции на пътя влизат в действие

За хванатите с алкохол в кръвта сред 0.5 и 0.8 промила към този момент ще бъдат отнемани 8 точки от талона

Друг план на Димитър Найденов предлага наказването на лидер, който нарушава разпоредбите за прекосяване през железопътен прелез, да е отнемане от право да ръководи моторно транспортно средство за период 12 месеца и санкция 3000 лева, като при наново нарушаване наказването да е отнемане от право да се ръководи моторно транспортно средство за период от три години и санкция 5000 лева

Според вносителя случаите на нарушаване на възбраната за прекосяване на железопътни прелези при спуснати бариери , при задействани светлинни и звукови сигнали, забраняващи навлизането в прелеза, са едни от най-честите аргументи за пораждане на произшествия сред моторни транспортни средства и влакове. На последващо място господин Найденов обърна внимание на членовете на комисията, че материалните вреди, които биха зародили, ако продължи неглижирането на казуса, биха били равностойни на стотици милиони левове, които ще са за сметка на най-ощетените - тези, които влагат в екологичния и безвреден железопътен превоз.

Припомняме, " Пътна полиция " към момента да , макар че фрагментите от видеонаблюдението би следвало да служат за доказателство при случаите на нарушавания на пътя.

През юни обаче комисията по превоз одобри промени в закона, предвиждащи унищожаване на този пропуск в системата за надзор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР