Депутатите се събраха за първо четене на промените в Закона

...
Депутатите се събраха за първо четене на промените в Закона
Коментари Харесай

Депутатите се заеха с мерките след извънредното положение

Депутатите се събраха за първо четене на измененията в Закона за здравето. С плана се цели основаването на нормативна рамка, която да способства за понижаване и закъснение разпространяването на болестта с вируса на COVID-19 и да обезпечи активността на здравната система, съобщи ръководителят на правната комисия в Народното събрание Анна Александрова.

Разпространението на болестта съставлява изключителна епидемиологична конюнктура , обвързвана с публичното здраве в народен и международен мащаб. Тя е заплаха за националната ни сигурност, посочи Александрова. Въвеждането на ограничения е от извънредно висока социална значителност, като забавянето или несвоевременното им използване може да докара до обилни и мъчно поправими вреди за живота и здравето на хората, опазването на здравето и обществената система, съгласно вносителите.

" Лукойл " може да спре работа поради измененията, налагани през здравния закон

Поскъпване на горивата и банкрути предвиждат от сектора поради нововъведенията

Със законопроекта се оферират промени в Закона за здравето, които обезпечават въвеждането на противоепидемични ограничения от министъра на опазването на здравето и които ще имат деяние след приключване на периода на изключителното състояние на 13 май 2020 година

Предвижда се ограниченията да се дефинират с акт на министъра на опазването на здравето или на шефа на съответната районна здравна ревизия по предложение на основния държавен здравен контрольор. Мерките ще се вкарват със заповед . С препоръчаните промени в Административнопроцесуалния кодекс се подсигурява ефикасното и навременно използване на ограниченията, като се вкарва двумесечен период за разглеждане на оспорването.

Предлагат се промени, свързани със наложителна изолираност и болнично лекуване , като изискванията и редът за наложителната изолираност на заболели от заразни заболявания, на заразоносители, на контактните с тях лица и на лица, които са влезнали на територията на страната от други страни, ще се дефинират с разпоредба на министъра на опазването на здравето.

С измененията в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние , оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, З акона за чужденците в България, Кодекса на труда, Кодекса за обществено обезпечаване и Закона за държавния чиновник се уточняват периоди за плануваните в тях социално-икономически, финансови и здравни ограничения, като част от периодите се удължават с до два месеца от анулацията на изключителното състояние и се уголемява приложното им поле.

Предвижда се употребеният през 2020 година неплатен отпуск до 60 работни дни да се зачита за трудов и застрахователен стаж .

С цел отбягване на събирането на едно място на огромни групи възпитаници се предлага през образователната 2019/2020 година да не се организира национално външно оценяване в края на ІV и Х клас , а степента на реализиране на компетентностите за съответния стадий да се откри след началото на образователната 2020/2021 година

Предвижда се също по този начин приемането на възпитаници от обединените учебни заведения в XI клас за образователната 2020/2021 година да се прави единствено въз основа на окончателните оценки по образователни предмети от удостоверението за приключен първи гимназиален стадий на приблизително обучение.

Законопроектът вкарва също задължението за лечебните заведения, избрани за лекуване на болестта с вируса на COVID-19, да правят ежемесечна инспекция на техническото положение на енергийните обекти и обезпечаването с пречиствателни уреди и съоръжения за обеззаразяване на пречиствателните станции за отпадъчни води.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР