Депутатите се събират на извънредно заседание в 10:00 часа днес,

...
Депутатите се събират на извънредно заседание в 10:00 часа днес,
Коментари Харесай

Парламентът гласува отказа на Мария Габриел да е премиер

Депутатите се събират на изключително съвещание в 10:00 часа през днешния ден, с цел да гласоподават една единствена точка в дневния ред. Тя е обвързвана с импортирания в понеделник от ГЕРБ план на решение мандатът за сформиране на държавно управление да бъде разгласен за завършил несполучливо.

Това се случва откакто вицепремиерът в оставка Мария Габриел в понеделник, че няма да взе участие в парламентарната процедура по желание на министър председател и няма да предлага конструкция и състав на Министерски съвет.
Рулетката се завърта
Конституцията планува, че откакто номинираният за министър-председател от първата парламентарно показана партия не извърши мандата за сформиране на кабинет, президентът връчва досието на втората политическа мощ.

Ако посоченият претендент за министър-председател от втората по бройка парламентарна група не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът връчва мандата на трета политическа мощ, по негов избор.

Ако не се стигне до единодушие за сформиране на кабинет и от третия път, президентът подхваща стъпки по пускане на съвещания и назначение на служебно държавно управление, което да стартира подготовка за избори. Вотът се насрочва най-късно до два месеца от този миг.
Ако се стигне до длъжностен кабинет
Според измененията в Конституцията, признати в края на предходната година, процедурата по желание на длъжностен министър-председател ще е по-различна от досегашните. Една от главните особености е, че при неуспех и на третия мандат за сформиране на кабинет, Народното събрание не се разпуска, а продължава да работи. Освен това изборът на президента е стеснен всред няколко души, заемащи високи постове в страната. Това са ръководителят на Народното събрание, шефът или подуправител на Българската национална банка, ръководителят или заместник-председател на Сметната палата и омбудсманът или негов заместител.
Как се стигна до " завършек на договарянията и всичко свърши "
Припомняме, че на 19 март Мария Габриел върна на президента Румен Радев изпълнен първия изследователски мандат със конструкция и състав на Министерски съвет. По-късно 11 от министрите на ПП-ДБ оповестиха, че този състав не е координиран с тях и се отдръпнаха от проектокабинета. Последваха остри от сътрудниците по адрес на Мария Габриел и партия ГЕРБ, както и насрещни за опрощение. В последна сметка процесът по договаряния е бил възобновен за малко в края на предишния уикенд (23-24 март)докато от ГЕРБ не оповестиха дефинитивно, че на диалозите и поемат курс към избори.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР