Депутатите се очаква да разгледат днес две проекторешения – за

...
Депутатите се очаква да разгледат днес две проекторешения – за
Коментари Харесай

НС решава ще има ли по-евтин ток и дали да бъде предоставена военна помощ на Украйна

Депутатите се чака да прегледат през днешния ден две проекторешения – за по-евтин ток и дали да бъде предоставена военна помощ на Украйна.

Първа точка на пленарното съвещание през днешния ден са два плана на решение – за подсилване на отбранителните качества на България и оказване на военна поддръжка на Украйна, препоръчан от ПГ на „ Демократична България “ (ДБ), и план на решение за възлагане на Министерския съвет да даде военна и техническа помощ на Република Украйна – с вносители Десислава Атанасова и група народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Проектът на Демократична България планува в сходство с гласуваните общи политики и процедури на Европейски Съюз и НАТО, Министерският съвет (МС) в 14-дневен период да приготви пакет от военна помощ за Украйна и да провежда подписването на съглашение за даване на нужното военно съоръжение (въоръжение, муниции, техника) в сходство с настояванията на украинската страна и нашите благоприятни условия, като го изпрати за ратификация от Народното събрание (НС) незабавно след подписването му. На Министерски съвет се разпорежда в период от 30 дни да внесе в Народно събрание всеобхватна стратегия за превъоръжаване на Българската войска, като се регистрира даването на въоръжение за Украйна и се предложат проекти за заместваща техника от съдружниците ни.

От Демократична България оферират да бъде основана и краткотрайна комисия в Народно събрание от по двама депутати от парламентарна група, която да управлява осъществяването на решението.

ГЕРБ-СДС плануват държавното управление да приготви и внесе план на решение на Народното събрание за военна и техническа помощ за Украйна, в това число и от наличността с отпаднала нужда, като принос към интернационалните старания за подкрепяне жертвите на експанзията. В период до един месец от гласоподаване на решението Министерският съвет би трябвало да извърши обзор на опциите за даване на налично въоръжение и техника, отчитайки, че тази помощ би трябвало да докара до подсилване на отбранителните качества на страната ни посредством замяна със модерни и съвместими със съдружниците отбранителни системи. Затова държавното управление ще би трябвало да организира и договаряния със страните от алианса за даване на заместващ или усилващ потенциал.

Министерски съвет да поддържа правосъдния иск на Украйна против Русия в Европейския съд за правата на индивида за нарушение на Европейската спогодба за правата на индивида, е записано още в плана на ГЕРБ-СДС.

Според признатата стратегия Народно събрание би трябвало да гласоподава план на решение за оставане на битовите крайни клиенти на електрическа енергия на контролиран пазар, вносители са Делян Добрев и депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС. Както и решение за възлагане на Министерския съвет да одобри стратегия за даване на обезщетения на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия.

В програмата за през днешния ден е планувано чуване на служебния министър на енергетиката Росен Христов по отношение на доставките на газ в България от края на април до момента.

Припомняме, че през вчерашния ден депутатите не съумяха да одобряват дефинитивно и правилника за работа на Народното събрание.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР