Депутатите се обидиха на Гешев за това, че им донесе

...
Депутатите се обидиха на Гешев за това, че им донесе
Коментари Харесай

Депутатите обидени на Гешев, който им занесе 120 тома материали: Намеква ни, че нищо не разбираме

Депутатите се наскърбиха на Гешев за това, че им донесе 120 тома, с които да покаже какво е свършила прокуратурата. Крум Зарков от левицата изиска пет минути, с цел да отговори на Гешев, запознавайки се с книжките, които той им донесъл. " Книжките са с очевидния намек, че ние нищо не разбираме ", продължи Зарков.
Явор Божанков също се възмути, че досиетата били намек, само че и че Гешев непосредствено им споделил, че нищо не схващат.

Днес Иван Гешев в границите на седем дни за повторно бе в Народното събрание, с цел да се регистрира пред депутатите.

Защо няма наказателни преследвания за корупция? - с този първи въпрос на Мирослав Иванов от " Продължаваме промяната " стартира чуването на Иван Гешев в правната комисия.

Поласкан съм, че съм поканен, отвърна Иван Гешев. Според него изказванието на Мирослав Иванов не отговаряло на истината.

Един инцидентен човек ми сподели, че прокуратурата е единственият ярък лъч на непоклатимост сега, срещнах го през днешния ден пред Съдебната палата, доста приветлив човек, добави още Гешев. През 2021 година били формирани 7 досъдебни производства свързани с високопоставени лица.

" 2021 година бяха предадени на профилирания съд настоящ министър и зам.-министър. Спецсъдът е закрит, само че ние няма да носим отговорност ", добави Гешев.

Той също по този начин сподели, че битката с корупцията е работа на цялата страна. Главният прокурор нямал спомен Министерство на вътрешните работи да е докладвало, че проверява почитан чиновник.

" Още се чудя, какво би се случило, в случай че политик влезе в лекия автомобил на обвиняем пред съда " Антимафия " в Италия, не във Франция и Германия. Още се чудя ", запита се на няколко пъти Гешев.



Преди месец и половина столичен вестник снима по какъв начин съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов беседва с предприемача Пламен Бобоков. Двамата организираха странна среща на " четири очи " на задната седалка в мрачен джип, паркиран зад Народното събрание. Бобоков е обвинен пред спецправосъдието по отношение на българо-италианско следствие за противозаконен импорт на рискови боклуци у нас.

" Корупцията е във властта, допускам, че има проблем в изпълнителната власт за откриване на закононарушения по високите етажи на властта. Министерство на вътрешните работи, прокуратура и съд са скачени съдове ", добави той.

И продължи: Присъдите не се произнасят от прокуратурата. Той дава отговор десетина минути на първия въпрос.

Да бъдем по-конкретни, а не да приказваме политически, отвърна му Мирослав Иванов.
Защо няма резултати по кавги, които стигат до необятната общност?, попита отново той.
И добави: Съдът постановява присъдите въз основата на доказателствата. Ако няма доказателствата, обвиняването ще падне. Тези случаи, за които приказвам, са свързани с едни осем джуджета, едни кюлчета, едни чували, едни жилища ".

Ние търсим правдивост и да не се слагат чадъри над избрани лица, заключи още Иванов.

Гешев напомни за случая Соло, при който Илиан Тодоров първо беше оневинен, а след това наказан.

11% оправдателни присъди за корупционни закононарушения е добър резултат за Европа, тъй като знам какъв брой е висок процентът в Европа, сподели Гешев.

Той напомни, че във Англия един обвинителен акт бил две странички, а в СГП - от Съдебната палата до Орлов мост.

Кюлчетата и други джуджета, да не се връщаме в детските си години, сподели Гешев. Той на няколко пъти прикани депутатите да се придържат към Конституцията. Надявам се, че не е суспендирана, добави той.

Крум Зарков от левицата изиска пет минути, с цел да отговори на Гешев, запознавайки се с книжките, които той им донесъл.
" Книжките са с очевидния намек, че ние нищо не разбираме ", продължи Зарков.

Явор Божанков също се възмути, че досиетата били намек, само че и че Гешев непосредствено им споделил, че нищо не схващат.

Дани Каназирева от ГЕРБ пък попита за какво няма досъдебно произвеждане против Кирил Петков. Тя се поинтересува и какво се случва с десетките каузи в спецсъда, които са с веществен интерес 3 милиарда лв..

Крум Зарков сподели, че Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс се сменяли прекомерно постоянно и попита Гешев по какъв начин се радва, че прокуратурата има 98% неоправдателни присъди, само че депутатите питали за тези, които не стигат до съда.

Не сте ме схванал, аз сложих тематики за диалог, отговори му Гешев.

" Аз не вярвам на статистиката на Министерство на вътрешните работи. Работил съм и в Министерство на вътрешните работи и дали вярвате, или не проведената престъпност към този момент се завръща. Аз знам, че се завръща въз основата на непрекъснатия ми контакт с сътрудниците ", изясни основният прокурор.

Припомняме, че през днешния ден общо 120 тома с материали, свързани с активността и резултатите от работата на прокуратурата, пълномощията на основния прокурор на Република България, укрепването на независимостта на прокуратурата в границите на правосъдната власт, както и практиката на Конституционния съд за използване нормите на правилото за разделяне на управляващите, получиха членовете на Комисията по конституционни и правни въпроси на 47-ото Народно заседание.

Всеки от народните представители получи по 5 тома с материали в границите на плануваното за през днешния ден разискване в отрасловата комисия на Народното събрание, с присъединяване на основния прокурор, на използването на закона и активността на прокуратурата и проверяващите органи.

На парламентаристите бяха предоставени и следните документи:

Доклади за използването на закона и активността на прокуратурата и проверяващите органи през 2021 година и 2020 г.;

Анализ на активността на Специализираната прокуратура и Апелативната профилирана прокуратура за интервала 2012-2020 година

Материали за активността на Прокуратура на Република България, Специализираната прокуратура и Апелативната профилирана прокуратура за 2019-2021 г.;

Експертни оферти от основния прокурор за промени в Наказателния кодекс, импортирани в Народното събрание на 11.05.2020 година и 06.06.2022 година, част от които са свързани с налагането на санкции на водачи на моторни транспортни средства, използвали наркотични субстанции и алкохол. Както и писмо на Прокуратура на Република България от 13.07.2022 година до Народното събрание по отношение на неналичието на институционална реакция по отношение на импортирани през 2020 година и 2022 година експертни оферти за промени в Наказателния кодекс, касаещи закононарушенията по транспорта;

Изложение по отношение на пълномощията на основния прокурор;

Независим разбор на структурния и функционалния модел на Прокуратура на Република България, осъществен от Службата за поддръжка на структурните промени на Европейската комисия през 2016 година, който включва рекомендации за усилване на независимостта на проверяващите органи;

Решения на Конституционния съд, свързани с пълномощията и независимостта на прокуратурата, в това число на основния прокурор;

Сравнително проучване (изготвено от Институт Отворено общество-София), обвързвано с фигурата на основния прокурор в страните членки на Европейския съюз, както и с функционалностите на прокуратурите.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР