Депутатите създадоха анкетна комисия, която да разследва имало ли е

...
Депутатите създадоха анкетна комисия, която да разследва имало ли е
Коментари Харесай

Атанас Атанасов оглави комисия, която ще разследва полицейското насилие по време на протеста

Депутатите сътвориха анкетна комисия, която да проверява имало ли е полицейско принуждение на митинга против БФС на 16 октомври. Оглави я Атанас Атанасов.

И Българска социалистическа партия, и ПП-ДБ опазиха своите оферти по тематиката, които са доста общи, само че се различаваха главно в броя на депутатите, които да са в нея, времето за основаването й и дали да има отчет.

С претекст да се спести парламентарно време шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи план, който съгласно нея комбинира тези на Българска социалистическа партия и ПП-ДБ, също така бил координиран с вносителите. Той планува основаването на комисия от 18 народни представители, по трима от всяка парламентарна група. Тя ще работи един месец. Освен отчет, от нея се чакат и оферти за законодателни промени „ при положение, че е належащо “. Създаването й мина със 123 гласа „ за “, 28 срещу ( всички от ДПС) и 31 въздържали се (всички от „ Възраждане “).

При първото гласоподаване Атанасов не съумя да оглави комисията – единствено 74 го поддържаха, 38 бяха срещу, а 26 се въздържаха. ГЕРБ бяха разграничени – 21 „ за “, 3 „ срещу “ и 12 въздържали се. Движение за права и свободи демонстративно не се включи в гласуването. При прегласуването обаче генералът получи поддръжката на придвижването и взе от тях 28 гласа, а ГЕРБ му дадоха 47 „ за “, единствено един от тях се въздържа. Така в последна сметка Атанасов бе определен за ръководител с общо 129 гласа.

Това докара до иронията на Костадин Костадинов от „ Възраждане “, който съобщи че ПП-ДБ „ всеки ден унизително се мазнят и кланят на Движение за права и свободи “. Без Движение за права и свободи ПП-ДБ няма по какъв начин да съществуват като фактор, това се видя доскоро. Техните гласове са незадоволително, по тази причина Движение за права и свободи ръководи през тях “, разяснява той. И продължи – ПП-ДБ е патерица на Движение за права и свободи и няма по какъв начин да обезпечи даже ръководител на комисия „ без златния пръст или да не споделям друго на Движение за права и свободи “. А Тошко Йорданов попита Атанасов какво е чувството да му показват, че е кукла в техните ръце.

Ген. Атанасов стана да благодари за гласуването доверие и даде обещание, че ще е справедлив в работата си. „ Нося една бумаги и я предлагам да я прочетете – „ Троловете на Путин “. Преди малко троловете бяха на трибуната “, нападна той тези, които по-рано му се подиграваха за зависимостта от Движение за права и свободи. На което Тошко Йорданов бързо отговори и съобщи, че бил нападна от „ военачалник, който е станал военачалник не по заслуги, а че е бил във властта “. „ Намекна, че съм съветски трол. Искам да излезе и да уточни веднъж, когато съм дал своя вот нещо в интерес на Русия – другояче сте презрян дребен измамник “, обърна се той към Атанасов, само че по този начин и не получи отговор.

В началото на дебата Цончо Ганев от „ Възраждане “ описа какво се е случило на председателския съвет в сряда – ПП-ДБ желали комисия, която да проверява, тогава Движение за права и свободи и ГЕРБ били изрично срещу, „ Възраждане “ били за, само че желали ръководителят да е за опозицията, тъй като „ не е обикновено ръководещи да си създадат комисия, която да проверява техен министър “. Тогава Движение за права и свободи в лицето на Пеевски, споделили, че са срещу и заплашили да основат комисия, която да проверява натиска, заявен от Александър Йоловски пред целия състав на ЦИК и представители на всички празненство, че е натискан от Кирил Петков и различен народен представител на ПП-ДБ да прокара избрана социална поръчка за 600 млн. Последвало гробно безмълвие от ПП-ДБ. Точката въпреки всичко щяла да е първа точка през вчерашния ден, само че тогава отново имало безмълвие. Сега ГЕРБ ги вадели от тежката обстановка (комисията влезе в дневния ред по предложение на ГЕРБ).

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР