Депутатите с дълъг спор по Законопроект за изменение и допълнение

...
Депутатите с дълъг спор по Законопроект за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Ускоряват процеса на изграждане на ВЕИ за лично ползване

Депутатите с дълъг спор по Законопроект за изменение и допълнение на закона за силата от възобновими източници. Законопроектът планува основаване на опция за въвеждане на осведомителен режим за случаите, в които се планува създаване на енергийни обекти за произвеждане на електрическа сила от възобновими източници за лично ползване. Целта е ускорение на процеса за създаване на такива обекти, които биха облекчили стопанските консуматори в процеса по диверсификация на енергийното си доставяне.

Промените от Закона за силата от възобновими източници подсигуряват, че производителите на електрическа сила от възобновими източници за лично ползване, поемат отговорността създадената сила да не бъде връщана към електроразпределителната мрежа, с което се икономисва нуждата от реализиране на процедурата по изследване на изискванията за присъединение.

В преходни и заключителни разпореждания се вършат промени в Закона за устройство на територията, които плануват опция за оптимизиране на периодите за устройствено обмисляне и капиталово планиране в строителството, с фокус върху проектирането и построяването на възобновими енергийни източници за лично ползване. Промени целят спестяването на административни процедури за капиталови планове за ВЕИ централи за лично ползване.

Създава се процедура по електронно координиране на плановете на подробните устройствени проекти и капиталовите планове с способените администрации. Електронно координиране е планувано и за капиталовите планове. Изменението ще редуцира доста периодите за съгласуването на плановете в хода на капиталовото обмисляне и ще разреши по-бързото им създаване.

Теменужка Петков от ГЕРБ е обезпокоена, че всички ще предпочетат уведомителния режим и ще заобиколят законовите разпореждания.

Владимир Табуто от Политическа партия уточни, че задачата на импортираните от него оферти е да се облекчи процедурата. Опозицията акцентира, че развиването на ВЕИ у нас е на забележително равнище.

Направили сте една крачка, само че кракът ви виси във въздуха, изясни Рамадан Аталай от Движение за права и свободи, който съзря лобизъм. Какво ще вършиме тази сила, която се създава?, попита той.

Според Радослав Рибарски от Политическа партия опозицията не предложила решения. Идеята била да се даде известна самостоятелност.

Имаме един извънредно лобистки законопроект, още веднъж съобщи Цончо Ганев от Възраждане. Внесеният законопроект е нерешителен опит да извършите нещо, дайте да създадем един работещ законопроект, прикани Аталай ръководещите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР