Депутатите с 15 гласа "против" и 81 "въздържал се" отхвърлиха

...
Депутатите с 15 гласа "против" и 81 "въздържал се" отхвърлиха
Коментари Харесай

Няма да преизчисляват всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 юни 2016 г.

Депутатите с 15 гласа "против " и 81 "въздържал се " отхвърлиха предлагането на Българска социалистическа партия за преизчисляване на всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 31 юни 2016 година Преизчисляването да е от време на време, най-малко на четири години, предвиждаха вносителите на измененията в Кодекса за обществено обезпечаване.

За плана бяха 76 народни представители - от Българска социалистическа партия, "Обединени патриоти " и "Воля ".

Според създателите на текстовете преизчисляването на пенсиите със междинния застрахователен приход за 2015 година би изчистило отчасти проблемите с неравнопоставеността.

Така при линия на бедността за 2019 година 348 лева, минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст от 1 юли ще стане 219 лева, а междинната пенсия ще е към 386 лева

В противоположен случай ще се задълбочи още повече казусът с един от главните правила на обезпечаването, какъвто е правилото на равнопоставеността на обезпечените лица, показват от левицата.

Според претекстовете немалка част от българските жители са с приходи на границата на физическото оцеляване. В най-голяма степен това се отнася за пенсионерите и хората над 65 години. Бедните възрастни хора са се нараснали от 22,6 на 100 през 2014 година на 29,2 на 100 през 2018 година Над 1,3 млн. пенсионери /60 на 100 от общия брой/ са с пенсии под границата на бедността.

В същото време не се планува никаква основна смяна в размера на пенсиите, с изключение на годишното осъвременяване от 1 юли, се обосновават от левицата.

Георги Гьоков, Българска социалистическа партия, един от вносителите на законопроекта, акцентира, че тези хора са останали на произвола на ориста. ГЕРБ ръководи 10 години, само че нищо не направи за пенсионерите, с изключение на обичайното осъвременяване на пенсиите с инфлацията, сподели той. Вярвам в откровените планове на ГЕРБ, хайде предложете нещо, с изключение на тези 2,5 %, обърна се той към ръководещите. За едни самолети можем да актуализираме бюджета, а за българските пенсионери - не можем, разяснява Гьоков.

Светлана Ангелова/ГЕРБ/, зам.-председател на обществената комисия, отговори, че през 2014г., когато на власт са социалистите, от 1 юли приходите на пенсионерите са увеличени с 2,4 %. Според нея изоставането на пенсиите е заложено още с приемането на Кодекса за обществено обезпечаване. Ако бъде утвърдено в този момент предлагането на Българска социалистическа партия, автоматизирано се отива към недостиг на пенсионната ни система, посочи Ангелова.

Дискусията стартира през вчерашния ден и продължи и през днешния ден в пленарната зала.

В топ 7 сме по най-ниски разноски за пенсии в Европейски Съюз, посочи Виолета Желева от Българска социалистическа партия. Колежката й Весела Лечева подсети на патриотите, че са завоюва гласове с обещанието за 300 лева пенсия, само че през днешния ден си мълчат.

"Не по този начин с гьостерицата, по-полека ", репликира я Валери Симеонов, НФСБ. Той добави, че те са хората с най-последователна политика във връзка с пенсиите. Той даде обещание, че НФСБ ще поддържа на първо четене законопроекта на левицата, с цел да може полемиката за модела да продължи в залата.

За България има колониална скица и обществената тематика е част от нея, посочи от трибуната Павел Шопов от "Атака ", част от Оперативна програма.

Искрен Веселинов/ВМРО/ упрекна левицата в "социална измама " и "фундаментално двуличие " като напомни, че точно Българска социалистическа партия е докарала пенсионерите у нас до два $ пенсия. Той увери, че групата на патриотите ще сложи тематиката при разискването на бюджета за идната година.

Предложението на левицата е за 1 286 985 милиона пенсионери, какво споделяме на останалия милион пенсионери, разяснява ръководителят на обществената комисия Хасан Адемов/ДПС/. По думите му, предлагането има извънредно висока фискална цена, ще би трябвало да се търси източник на финансиране. Европейска комисия ни поучава да има адекватност на пенсиите, само че и финансова непоклатимост, напомни Адемов. Затова би трябвало да измислим различен механизъм, да не решаваме проблемите с инструментите на общественото обезпечаване, ще стане по този начин, че то ще стартира да изпитва огромни компликации, акцентира депутатът. Адемов предложи въз основата на подоходен/имотен/ аршин тези хора да бъдат подкрепени със специфичен фонд, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР