Депутатите решиха приетият в сряда мораториум върху цените на тока,

...
Депутатите решиха приетият в сряда мораториум върху цените на тока,
Коментари Харесай

Депутатите решиха: Замразяват цените на тока, парното и водата до края на март

Депутатите взеха решение признатият в сряда мораториум върху цените на тока, парното и водата да важи от 16 декември до 31 март. Той влиза в действие след обнародването му в " Държавен вестник ". Цените се замразяват на равнищата към днешна дата, а не както беше признато през вчерашния ден - на стойностите от 1 януари.

Народните представители отхвърлиха предлагането на Рамадан Аталай мораториумът да отпадне, както и концепцията на Десислава Атанасова вместо 16 декември, да бъде записана датата 1 януари. Отхвърлени бяха и предложенията на Жечо Станков от ГЕРБ за прибавянето на още две точки в решението, с които да се изготви механизъм за отплата на бизнеса поради високите цени на електрическата енергия.

В гласуването участваха всички партии, с изключение на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Преди обаче да се стигне до тези решения, депутатите още веднъж се скараха по тематиката.

„ Не беше регистрирано, че има нови цени от юли. Няма по какъв начин за предишен интервал ", изясни Петър Куленски от „ Продължаваме Промяната ". Заради това от партията желаеха втори късмет за мораториума. Но този път от ГЕРБ възразиха.

„ Мъглата се раздуха. Стана ясно, че през тези три месеца те ще мислят за ограничения. Аз запитвам има ли някакво отношение държавното управление към този въпрос, министър-председателят, министърът на енергетиката? Питам за какво най-малко Лена Бориславова не пристигна и да каже каква е тяхната идея по въпроса. Тези неща не се вършат във краткотрайна комисия. Те засягат всички български жители. На второ място - не може по този начин с лека ръка да вършим ограничения. Виждам по какъв начин се одобряват мораториуми и на идващия ден се трансформират. Кой ще носи отговорност за тези ограничения? Временната комисия? Виждаме и друго - тръгнали сте след Българска социалистическа партия. Българска социалистическа партия могат да ви докарат единствено до някакъв банкрут. И през вчерашния ден бяхме упрекнати, че надали не ние сме измисли мораториума. Слушахме господин Гьоков, слушахме Нинова и предложихме това, което те споделят. И вие всички го приехте. После госпожа Лена Бориславова излезе и ви сподели, че сте некомпетентни. Днес се предлага друго, което е сходно, само че отново не се знае какво ще се прави ", съобщи Тома Биков и прикани министърът на енергетиката да пристигна в Народното събрание и да каже какви ограничения счита да предложи държавното управление.

„ Припомням, че държавното управление е на два дни. Какво желаете от министър на два дни? Дайте му време да си влезе в пълномощията си изцяло и когато се обяснявате, че ще дадете опция на държавното управление, в действителност го направете ", прикани Любомир Каримански от „ ИТН ". На ГЕРБ се ядосаха и от Българска социалистическа партия.

„ Учудвам се на вашата безочливост в обстановката, в която докарахте страната - бизнесът да не може да си заплаща сметките. Вие доведохте страната до банкрут ", съобщи ръководителят на ПГ на левицата Георги Свиленски. А Движение за права и свободи обявиха още веднъж позицията си, че мораториумът основава рецесия.

„ С думата мораториум свалихте страната до бананова република. Мораториум значи, че си се предал. От тази обстановка има най-малко 17 изхода още ", счита Рамадан Аталай и упрекна депутатите, че са основали рецесия. Според него Народното събрание не би трябвало да се занимава с мораториум, а би трябвало да търси решение със законодателни промени. Спорът в пленарната зала измести фокуса на дебата - от цената на тока към бизнеса на депутатите.

„ Който няма присъединяване във ВЕИ, да стане прав ", прикани Манол Генов от Българска социалистическа партия. След като си седнаха на местата, на ГЕРБ им хрумна нова концепция. Със съвет към ръководещите.

„ След днешния парламентарен ден обявете коледна почивка, вие решете за какъв брой време. Съберете се по-късно на Боровец, обединението, Министерския съвет и прочетете Конституцията, закона за енергетиката, правилника на Народно събрание, с цел да вземете решение по какъв начин ще управлявате и взимате решения. Свикайте ни още веднъж, когато имате изясненост по какъв начин ще ни управлявате ", предложи Любен Дилов - наследник.

Депутатите продължиха работата си с разискване на правилника, по който ще работят. Появиха се забавни оферти, като да вземем за пример това народните представители да не получават заплатите си по банков път, а в плик. Засегнато беше и предлагането за въвеждане на зелен документ за депутатите. Тема, която скарва народните представители за следващ път.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР