Депутатите решиха към 46-ото Народно събрание да има 21 постоянни

...
Депутатите решиха към 46-ото Народно събрание да има 21 постоянни
Коментари Харесай

21 постоянни комисии ще има новото НС

Депутатите взеха решение към 46-ото Народно заседание да има 21 непрекъснати комисии. Това беше записано в текст от новия Правилник за организацията и активността на Народното събрание. Предстои съставът на комисиите да бъде избран с решение от пленарната зала. 

Сред непрекъснатите комисии са Комисията по бюджет и финанси, Комисията по конституционни и правни въпроси, Комисията по икономическа политика, високи технологии и туризъм, Комисията по енергетика и климат, Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление, Комисията по външна политика, Комисията по въпросите на Европейски Съюз, Комисията по защита, Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред, Комисията по земеделие, Комисията по околна среда и води, Комисията по опазването на здравето и други.

Според новия Правилник парламентарните групи няма да могат да се разделят или сливат. Текстовете плануват още един депутат да може да членува единствено в една парламентарна група. Той ще може да я напусне след документално заявление до ръководителя на групата и до ръководителя на Народното събрание. При напускането на групата обаче депутатът губи мястото си като представител на съответната парламентарна група в непрекъснатите комисии и други изборни длъжности в Народното събрание. Нещо повече, народен представител, който е напуснал парламентарна група, не може да декларира принадлежност и не може да бъде признат за член на друга група. А тези, които не членуват в парламентарна група, няма да могат да образуват парламентарни групи. 

И още, ръководителят на Народното събрание ще може да назначава и освобождава основния секретар на Народното събрание със период до избирането на ръководител на идващото Народно заседание. Той ще назначава и освобождава още чиновниците към кабинета на ръководителя, както и чиновниците към кабинетите на заместник-председателите и парламентарните групи по тяхно предложение. От ГЕРБ предложиха ограничаването във периода за назначение и освобождение на основния секретар да отпадне, само че предлагането им беше отхвърлено. 

Освен това, Народното събрание задължи основния прокурор до 14 дни да рапортува за работата на Бюрото по отбрана на очевидци, което е на негово директно послушание. " За " предлагането на " Демократична България " гласоподаваха 143 народни представители, без " срещу " и с 3  " въздържали се ". С решението депутатите са безапелационни, че публичният интерес постанова да се изискат писмените доклади на основния прокурор по осъществяването на специфичната отбрана на очевидци. Докладът би трябвало да обгръща интервала от 1 януари 2020 до 30 юни 2021 г. 

Мотивите за предложение показа ръководителят на на " Демократична България "  Христо Иванов. " Наистина това бюро се трансформира в една персонална армия на основния прокурор и е част от цялата инфраструктура на корист с власт, на безконтролност, на репресивност, която беше построена през годините в границите на правосъдната власт ", сподели Иванов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР