Депутатите решават дали да създадат временна комисия Nexo. идеята е

...
Депутатите решават дали да създадат временна комисия Nexo. идеята е
Коментари Харесай

Депутатите решават дали да създадат временна комисия Nexo

Депутатите вземат решение дали да основат краткотрайна комисия Nexo. концепцията е в нея да се установят всички обстоятелства и условия по отношение на активността на Nexo и обвързваните с нея компании, по отношение на осъществяване на евентуална противозаконна активност, в това число връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и проведената престъпност, както и финансирането на политически партии в България, планува седмичната проектопрограма на Народното събрание, оповестена на интернет страницата му.

Вносители на проекторешението са Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители. Предвижда се комисията да се състои от 14 народни представители, определени на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група, като се избира за период от един месец, съобщи Стандарт. 

Според проекторешението комисията открива всички обстоятелства и данни, свързани с нарушение на законодателството за осъществяване на банкова активност, с финансиране на лица от санкционни описи на Европейски Съюз или други интернационалните организации, от които България е част и към които има международноправен ангажимент, със съпричастност към организации, финансиращи тероризма и проведената престъпност, с пране на пари, с източване на капитали от вложители, с опити за интеграция на оператори на крипто- и цифрови валути в платежните системи в България и с присъединяване на NEXO и обвързваните с нея компании във финансирането на политически партии в България.

Според проекторешението комисията изготвя отчет за резултатите от своята работа с включени в него откритите обстоятелства и условия.

В претекстовете се показва, че от публични изказвания на Прокуратурата, Националната следствена работа и ДАНС е станало ясно, че взаимно с Британската организация за битка с престъпността и под надзора на Софийска градска прокуратура, се води следствие против проведена незаконна група за пране на пари, данъчни закононарушения, компютърни измами и нелицензирана банкова активност от страна на компанията NEXO и свързани с нея физически и юридически лица. Разследването против компанията е почнало преди повече от една година в Съединени американски щати, като същата е обект на наказателно гонене в щата Ню Йорк и още седем американски щати за осъществяване на противозаконни финансови интервенции и измами на вложители.

Бе обявено, че по делото са налични и свидетелски показания за извършена в кабинета на някогашен министър на финансите от последното постоянно държавно управление среща с представители на разследваната компания и сдружение за банкови преводи, се споделя още в претекстовете. На срещата се твърди, че е била обсъждана опцията за публично въвеждане на разплащания с криптовалути у нас. 

В претекстовете се отбелязва, че след това в медиите е била оповестена информация за дарения към политическа партия/коалиция от партии, направени от чиновници на компанията NEXO. Впечатление прави, че голям брой от преводите са осъществени в еднакъв ден, като всеки чиновник е дарил една и съща сума, показват вносителите. Те смятат, че е от извънредно значимо значение Народното събрание да се ангажира с изясняване на наличните данни и информация по случая и да предприеме дейности посредством основаване на краткотрайна комисия, която да обясни събитията и обстоятелствата към компанията NEXO, нейните чиновници и обвързваните с нея физически и юридически лица.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР