Депутатите разглеждат промени в кодекса на труда, с които да

...
Депутатите разглеждат промени в кодекса на труда, с които да
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат промени в Кодекса на труда

Депутатите преглеждат промени в кодекса на труда, с които да се сътвори механизъм минималната заплата да се дефинира по отношение на междинната.

Законопроектът, импортиран от Българска социалистическа партия и редактиран от ГЕРБ планува минималната работна заплата за страната за идната година да се дефинира до 1 септември на настоящата година и да е в размер на 50% от междинната заплата. ГЕРБ оферират да се преглежда междинната заплата за миналата година, Българска социалистическа партия 12 месеца обратно, Политическа партия - 6 месеца обратно.

Думата " брутна " пред минимална работна заплата разпали разногласия, че по този начин хората на минимална заплата ще получават по-малко. В последна сметка думата беше отстранена.

Депутатите би трябвало да решат от по кое време механизмът ще влезе в действие - от 1 януари 2024 година, както оферират ГЕРБ, или от 1 юли тази година, за което упорстват от Българска социалистическа партия.

Деница Сачева - ГЕРБ- Съюз на демократичните сили: " Предлагаме минималната работна заплата да се дефинира до 1 септември в размер до 50 на 100 от междинната заплата на миналата година. Да влезе в действие от 1 януари 2024 година "

Искрен Арабаджиев - Политическа партия: " Не е добра процедура през средата на годината да се усилва заплатата, тъй като компаниите към този момент са си създали плановете ".

Корнелия Нинова - Българска социалистическа партия: " Правим приложение да е 1 юли 2023 година Не одобряваме, че по средата на годината не може да се трансформира. Инфлацията не схваща този период. Сега тези половин милион души имат потребност ".

Ивайло Мирчев - Демократична България: " Демократична България ще подкрепим предлагането на ГЕРБ за 1 януари 2024 година Да отпаднат думите " миналата година " и да се вземат думите " 12 месеца от юли миналата година до юни актуалната година ".

Севим Али - Движение за права и свободи: " Ще подкрепим предлагането за автоматизиран механизъм за установяване на МРЗ от 1 януари 2024 година "

Георги Георгиев - " Възраждане ": Когато сътворяваме механизъм за установяване на заплатата, би трябвало да имаме и спирачка - минималната да не пада по отношение на миналата година ".

Пленарният ден стартира с, както и минута безмълвие, с която бяха почетени жертвите на комунистическия режим.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР