Депутатите разгледаха на първо четене два законопроекта за изменение и

...
Депутатите разгледаха на първо четене два законопроекта за изменение и
Коментари Харесай

Парламентът прие закон, с който да се преодолее недостигa на лекарства

Депутатите разгледаха на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина. Единият законопроект е с вносители народни представители от ГЕРБ-СДС, измежду които и ръководителят на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание Костадин Ангелов. Вторият законопроект е препоръчан от представители на " Възраждане ".

В претекстовете на законопроекта на ГЕРБ е записано, че с него се цели повишение проследимостта на наличните количества лекарствени артикули на територията на България от страна на държавните институции и основаване на опция за ограничение на съществуващите недобри практики за нерегламентиран успореден експорт, който е установен в редица отчети на разнообразни държавни институции. Запълва се и съществуващата нормативна празнина по повод обмена на данни и информация сред другите осведомителни системи и регистри в опазването на здравето и по-конкретно в региона на лекарствените артикули.

Вносителите от групировката на Костадин Костадинов показват, че е наложителна законодателна смяна, която да подсигурява съществуването на работещи аптеки, в това число денонощни, и достъпа на популацията до лекарствени артикули във всички области, общини и обитаеми места. С тази цел в наличието на Националната аптечна карта се прибавя оценка на минималните потребности на популацията от достъп до лекарствени артикули и в денонощни аптеки. В общинските центрове, където не може да има аптека с денонощен режим на работа, е належащо да има подложен автомат за продажба на лекарствени артикули, съгласно регулацията на настоящата нормативна уредба за тази съответна активност.

Народните представители одобриха законопроекта на ГЕРБ-СДС със 177 гласа " За ", без " срещу " и въздържали се. Законотворците обаче не одобриха законопроекта на " Възраждане " като го отхвърлиха с 57 гласа " За ", 32 гласа " срещу " и 42 гласа " въздържали се ".

В подтекста на дебатите някогашният обществен министър и сегашен народен представител от Българска социалистическа партия Георги Гьоков съобщи, че дефицитът на медикаменти е общоевропейски проблем с дефицит на първични материали при производство на лекарствени артикули. Той се надява сред първо и второ четене да се одобряват такива промени в законопроекта за лекарствените артикули в хуманната медицина и за да станат по-ефективни.

Депутатите поспориха и дали да има денонощни аптеки, като една част от тях поддържа да има, до момента в който други се оповестиха срещу.
 Борисов и Петков се сплотяват с пари за просвета, службите и медикаменти
Борисов и Петков се сплотяват с пари за просвета, службите и медикаменти

На работна среща некоалицията от ден на ден заздравява позиции
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР