Депутатите промениха дневния си ред и решиха да се заемат

...
Депутатите промениха дневния си ред и решиха да се заемат
Коментари Харесай

Спешни поправки за разследване на Гешев

Депутатите трансформираха дневния си ред и взеха решение да се заемат с окончателното приемане на поправките, въвеждащи механизъм за надзор и следствие на основния прокурор.

Предложението за влизане като точка от дневния ред на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс беше направено от ръководителя на националното заседание Росен Желязков. Срещу него възразиха от Българска социалистическа партия, които при гласоподаване бяха подкрепени от “Възраждане ”, само че гласовете им не бяха задоволителни.

Беше признато и предлагането на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова съвещанието да бъде удължено до окончателното приемане на законопроекта.

В четвъртък депутатите от Правната комисия утвърдиха въвеждането на механизъм за надзор и следствие над основния прокурор.

Настоящият основен прокурор Иван Гешев пристигна за началото на съвещанието и направи послание към народните представители, в което заявява, че ще довърши мандата си и ще се опълчи и на предпоставеното решение.

Комисията утвърди понижаване на кворума, нужен за назначение, само че и освобождение на основния прокурор от 13 на 17 гласа на пленума на Висш съдебен съвет. Това ще важи и за ръководителите на Върховен административен съд и на Върховен касационен съд. За тях се отстранява по този начин нареченото “двойно болшинство ”, т.е. нуждата решението да бъде утвърдено от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР