Депутатите продължават с обсъждане на второ четене на още един

...
Депутатите продължават с обсъждане на второ четене на още един
Коментари Харесай

Парламентът ще обсъди днес на второ гласуване на Законопроект за личната помощ

Депутатите не престават с разискване на второ четене на още един от обществения пакет закони - този за персоналната помощ. С него средствата за персонален помощник на човек с трайни увреждания - общо 71,5 млн.лв., се трансферират от централния бюджет в бюджета на Министерството на труда и обществената политика.

Средствата за персонален помощник бяха планувани в централния бюджет, тъй като не се знаеше кой ще ги разпределя - посредством делегирани бюджети на общините или през дирекциите на Агенцията за обществено подкрепяне. Това тормози протестиращите майки на деца с увреждания. След като бе решено това да е АСП, средствата ще бъдат трансферирани към бюджета на МТСП.

В закона е записано, че ползвател на персонална помощ е човек с увреждане, довело до ограничавания в способността му за независимо обслужване в всекидневието. Ползвателят на персонална помощ или упълномощено от него лице - в случай че е невръстен или подложен под забраняване, ще може да избира асистента, да взе участие в договарянето на условия за претовареност и в контрола върху положения труд. Ползвател на услугата може да е и чужденец с увреждания, на който е предоставено леговище, филантропичен или бежански статут. Помощта е в размер до 380 лв. месечно.

Личната помощ се финансира със средства от държавния бюджет посредством бюджета на Социалното министерство, дарения или спонсорства, от европейски структурни и капиталови фондове или посредством средства на общините. Ако длъжностни лица открият погрешни данни или нарушаване на разпоредбите, ползвателите на услугата ще бъдат наказвани с санкция от 100 до 300 лв.. Наказанието за помощник, който не извършва отговорностите си, е до 500 лв., а за доставчиците на услугата - до 5000 лв. имуществена глоба, разяснява БНР.

В програмата на Народното събрание са включени и законопроект за одобрение на съглашението за стратегическо партньорство сред Европейски Съюз и Канада, второ гласоподаване на измененията в Закона за придвижването по пътищата и първо четене на закона за прекосяването през и престояване на територията на България на съюзнически и на непознати въоръжени сили.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР