Депутатите приеха ветото на президента Румен Радев и така отхвърлиха

...
Депутатите приеха ветото на президента Румен Радев и така отхвърлиха
Коментари Харесай

Депутатите приеха ветото на президента

Депутатите одобриха ветото на президента Румен Радев и по този начин отхвърлиха измененията в Наказателно-процесуален кодекс, с които болшинството в Народното събрание възвърне пълномощията на пленума на Висш съдебен съвет и на основния прокурор, които бяха отстранени с поправките в Конституцията през декември. В претекстовете си президентът означи, че с признатите промени целеустремено се подценява върховенството на Конституцията.

В дебата по ветото участваха единствено представители на опозицията. Партиите от конституционното болшинство въобще не се изрекоха.

" Защо беше това бързане с конституционните промени. Казахме, че са недомислени и се видя, че нито бяха направени качествено, нито послужиха за приемането ни в Шенген - там сме признати единствено по въздушно-капков път. ", съобщи Цвета Рангелова от " Възраждане "

" Защо променяме преди малко изменена Конституция, за какво не се изчака... Целта беше да се възвърне остарелият Висш съдебен съвет? Не се ли прави това, с цел да се опраска за следващ път правосъдната промяна? Ние ще дадем право на остарелия Висш съдебен съвет да провежда изборите за нов Висш съдебен съвет, в случай че това е сърцевината на правосъдната промяна, то благодаря ви за тази промяна. ", безапелационен е Гроздан Караджов от " ИТН ".

" Ако не беше ветото на президента, какво щяхте да предприемете. Отново ремонт на ремонта. Когато от опозицията вършим оферти, приемете, че те са градивни. Опозицията също работи за България. ", взе думата Мая Димитрова  от Българска социалистическа партия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР