Депутатите приеха ветото на държавния глава Румен Радев относно промените

...
Депутатите приеха ветото на държавния глава Румен Радев относно промените
Коментари Харесай

Депутатите приеха ветото на президента – НСлС остава в Прокуратурата

Депутатите одобриха ветото на президента Румен Радев по отношение на измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), с които шефът на Националната следствена работа и следствените отдели към прокуратурите да се обособят в независими органи, съобщи БГНЕС.
 
Бранимир Балачев от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили съобщи, че ще поддържа ветото на президента. " Нека да проведем сериозен спор по какъв метод ще структурираме проверяващия орган, който да разкрива обективната истината ", сподели Балачев.
 
" Ние от ПП-ДБ ще подкрепим ветото на президента против промените в Закона за правосъдната власт ". Това съобщи Надежда Йорданова. " Оспорените промени бяха признати при един недобър законодателен развой, а на второ четене бяха импортирани неща, които бяха отхвърлени на първо ", съобщи още тя и посочи, че " пороците на законодателния развой водят до ниско доверие в Народно събрание " и те би трябвало да спрат.
 
Гласуването не мина и без спор сред политическите партии. Мая Димитрова от Българска социалистическа партия също изрази поддръжка за ветото на Президента, като посочи, че по този начин не се одобряват закони. " Мнозинството одобри измененията в Закон за съдебната власт, и резултатите са налице. Вероятно следствието би трябвало да е без значение, само че това ли е методът, по който да се вършат правосъдни промени? - те би трябвало да се обмислят добре ", сподели още тя.
 
Бойко Рашков от ПП–ДБ съобщи, че въпросът за следствието е вълнувало доста политици близо 15 години. " Политическа партия не е взело присъединяване в сливането на следствието с прокуратурата, а тези, които са взели решението през 2006 година за промени в Конституцията, би трябвало да дадат отговор за делата на трупчета – за сливането на следствието с Прокуратурата ", разяснява Рашков.
 
" Мотивите на Президента са рехави. Спомняте ли си по какъв начин в 48–то Народно събрание приехме измененията в Наказателен кодекс, помните ли по какъв начин върнахме хартиената бюлетина, само че това не беше проблем за вас. Когато ние от " Възраждане " извеждаме поредни причини за даден законопроект, той не се приема, тъй като опонира на вашите политически ползи ", това съобщи Цвета Рангелова от " Възраждане ".
 
Припомняме, че на 2 юни по време на второ четене на Закон за съдебната власт депутатите взеха решение Националната следствена работа да се отдели от прокуратурата. На 14 юни президентът Румен Радев върна за ново разискване в Народното събрание параграфи 3-10 от Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт (ЗСВ), защото съгласно него тези промени възвръщат състояние, което към този момент е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 година с оглед ефикасното и транспарантно действие на досъдебното произвеждане по наказателни каузи. Така без безапелационни причини Народното събрание в този момент ревизира ангажимент, който България е поела пред Европейския съюз.
 
В претекстовете за ветото на президента се акцентира също по този начин, че при приемането на оспорените разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Закон за съдебната власт не е съобразено императивното условие на Конституцията законите да бъдат одобрявани от Народното събрание с две гласувания.
 
Не са спазени значими положения в Закона за правосъдната власт. Нарушени са и редица разпореждания от Правилника за организацията и активността на Народното събрание, считат юристите на президентската институция. Законопроектът се връща за наново разглеждане при депутатите, а срокът сред първо и второ четене ще бъде 4 седмици.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР