Депутатите приеха социалните помощи да се определят на база размера

...
Депутатите приеха социалните помощи да се определят на база размера
Коментари Харесай

Депутатите приеха социалните помощи да бъдат обвързани с линията на бедност

Депутатите одобриха обществените помощи да се дефинират на база размера на линията на беднотия за съответната година, избрана с разпореждане на Министерския съвет.  В момента те се дефинират на база на обезпечен най-малък приход. Промените са част от Закона за общественото подкрепяне, бяха признати на първо четене със 106 гласа " за " и 23 " въздържал се ". Предлага се промените да влязат в действие от 1 юни 2023 година, предава Българска телеграфна агенция. 

" В момента обезпеченият най-малък приход, върху който се основават всички обществени заплащания и помощи, е 75 лв. от дълги години. Имаше напън от Европейската комисия за по-адекватна поддръжка на българите, в този момент пристигна моментът да създадем тази поддръжка и тя да стане основана на линията на беднотия от 504 лв.. Странно за какво, линията на беднотия от 504 лв. ще влезе в действие от 1 юни, като българите се нуждаят от сериозна поддръжка изключително преди зимата ", сподели ръководителят на обществената комисия в Народното събрание Георги Гьоков от " Българска социалистическа партия за България ".

Служебният вицепремиер и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров уточни, че идната година линията на беднотия ще се увеличи с 22 на 100 спрямо границата на бедността, която имаме в този момент.

" Приет е нормативният акт и той има неотложно деяние от 1 януари 2023 година Автоматично от 1 януари 2023 година ще влезе нов тип нараснала поддръжка за хората с увреждания по Закона за хората с увреждания, тъй като там помощите са обвързани с формалната линия на беднотия ", изясни министър Лазаров.

Що се отнася до Закона за обществено подкрепяне, от предходната година бяха подхванати дейности, с които, без значение че обезпеченият най-малък приход не беше изменен и е 75 лв., се одобриха корекционни коефициенти, които на процедура обвързаха достъпа до обществени помощи с % от сегашната линия на беднотия, която за тази година е 413 лв., добави той.

" Следващата година, в случай че бъде подсилен законопроектът, следва обвързването на границите на достъп и границите за приемане на помощи с 25 на 100 от линията на бедността, което значи 68% повишаване на границата, въз основа на която ще се дефинира достъпът до обществени помощи. Това ще резултира в съвсем 100 хиляди души, които ще бъдат подкрепени със обществени помощи ", изясни министър Лазаров. 

С обвързването на системата за обществено подкрепяне с линията на беднотия ще се изпълнят рекомендациите на Европейска комисия и изискванията за активиране на Плана за възобновяване и резистентност, свързани със схемите за най-малък приход. Също по този начин ще се основат нужните условия за усъвършенстване на системата за обществено подкрепяне - разширение на обсега на подпомаганите лица и фамилии и увеличение на размера на помощите, се показва в претекстовете към законопроекта на Министерския съвет.

За осъществяване на предлаганите промени ще са нужни за интервала до 2025 година надлежно – 37,74 млн. лева, заложени в бюджета за 2022 г.; 2023 година – 87,80 млн. лева.; 2024 година – 126,44 млн. лева.; и 2025 година – 126,44 млн. лева Тези средства са планувани с разпореждане на Министерски съвет от тази година за установяване на размера на линията на беднотия за страната за 2023 година и препоръчаните планове са напълно съобразени с нея. Средствата се обезпечават от държавния бюджет, се показва в отчета на обществената комисия в Народното събрание. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР