Депутатите приеха съдебната реформа. Това стана ясно по време на

...
Депутатите приеха съдебната реформа. Това стана ясно по време на
Коментари Харесай

Депутатите приеха съдебната реформа - вижте прмените

Депутатите одобриха правосъдната промяна. Това стана ясно по време на второ четене на плана за промени в Конституцията.

Окончателно Висшият правосъден съвет (ВСС) ще бъде разграничен на два обособени съвета – прокурорски и съдийски. Квотите в тях ще се запазят по този начин, както е по план, с цел да се подсигурява съдийската самостоятелност. Висшият правосъден съвет ще се състои от 15 членове, а съветът ще включва ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), осем членове, избирани директно от съдиите и петима от Народното събрание. Висшият прокурорски съвет ще се състои от 10 членове, включително основният прокурор и шефът на Върховен касационен съд, двама, избирани директно от прокурорите, един – от следователите и петима – от Народното събрание. Мандатите и на двата съвета ще са от по 4 години.

Сегашният състав на Висш съдебен съвет ще продължи да работи най-малко още 9 месеца, макар че е с изминал мандат. Общо заседание ще наследи пленума на Висш съдебен съвет. Неговите пълномощия ще се лимитират до решение единствено на някои въпроси. Главният прокурор и правосъдният министър ще останат в това заседание, само че няма да имат право на глас. Мандатът на основния прокурор става 5 години, а на ръководителите на висшите съдилища – седем.

Главният прокурор ще се избира от Висшия прокурорски съвет без право на преизбиране за период от пет години. Депутатите одобриха на второ четене административните ръководители в прокуратурата да се назначават за период от пет години с право на още един мандат. Народните представители разписаха още за осъществено закононарушение от общ темперамент основният прокурор да може да се проверява.

Нещо повече – механизмът за следствие на основния прокурор и заместниците му, влизат в новата Конституция по предлагането на Радомир Чолаков, ръководител на Комисията по конституционни въпроси и народен представител от ГЕРБ-СДС.

Председателят на Върховен касационен съд и Върховен административен съд да се назначават от президента на републиката по предложение на Висшия правосъден съвет за период от седем години. Текстовете плануват президентът да не може да откаже назначението и освобождението при наново направено предложение. Предвижда се още административните ръководители на съдилищата да могат да се преизбират единствено за още един мандат.

Върховния касационна прокуратура (ВКП) и Върховната административна прокуратура (ВАП) се закриват и на тяхно място ще има единствено Върховна прокуратура. Също по този начин отпада опцията прокуратурата да прави инспекции във всички администрации, само че пък ще бъде непокътнато правото й да нападна административни актове.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР