Депутатите приеха регистрираните по ДДС лица, които са предприятия по

...
Депутатите приеха регистрираните по ДДС лица, които са предприятия по
Коментари Харесай

Не мина идеята да не платим сметката в ресторанта, ако не ни дадат касов бон

Депутатите одобриха записаните по Данък добавена стойност лица, които са предприятия по Закона за счетоводството - търговци, юридически лица, предприятия в случаите, да заявяват наличността за съответното календарно тримесечие, когато в края на календарно тримесечие общата сума на налични парични средства в касите, размерът на вземанията надвишава 50 000 лева

Това стана ясно по време на обсъждането на второ гласоподаване на Бюджет 2023 в Народното събрание.

Това става в период до края на месеца, идващ тримесечието. Поотделно се заявяват данните за наличните парични средства в касите; размера на наличните в касите вземания от притежатели физически лица; размерът на вземанията от служащи, чиновници, лица, наети по контракт за ръководство и надзор, и подотчетни лица. Първият интервал, за който ще се заявяват тримесечни данни, е третото тримесечие на 2023 година.

Народните представители обаче не поддържаха концепцията на финансовия министър Асен Василев, когато лице, което прави ресторантьорски и кетъринг услуги, не издаде фискален бон, получателят да има право да не заплати цената на доставката или продажбата.

Депутатите не одобриха предлагането на " ИТН " (ИТН) след 31 юли т.г. Данък добавена стойност за ресторантьорите да се върне на 20 %. Аргументите, с които отхвърлиха това предложение е, че към този момент няма коронавирус рецесия.

Останалите промени, които законотворците одобриха в бюджета касаят акцизната ставка за течност за електронна цигара, без значение дали съдържа никотин. Ставката за течност за електронната цигара се покачва от 0,18 лева на 0,30 лева за милилитър от 1 август 2023 година Ставката за сурогат на тютюна, съдържащ никотин, да е 90 лева за кг от 1 август 2023 година, стана ясно още по време на гласуването на бюджета.

Припомняме, че по-рано тази вечер депутатите одобриха компании с над 100 чиновници да превеждат заплатите единствено по банков път.

Предложението мина с гласовете на " Продължаваме промяната - Демократична България ", ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Предложението на финансовото министерство за компаниите, които да бъдат задължени да заплащат заплати единствено с банков превод предвиждаше мярката да важи за предприятия с над 50 служащи, само че след полемиките прагът бе повишен на 100.

Изключение ще има за работодатели, които наемат хора посредством контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.

Ресторантьорите също ще заплащат заплати по банков път, в случай че наетите от тях лица са над 100. Дивидент също наложително ще се изплаща по банка когато е над 1000 лв..

Първоначалното предложение на финансовото министерство бе този предел да е 500 лева, стана ясно по време на гласуването в Народното събрание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР