Депутатите приеха процедурни правила за условията и реда за предлагане

...
Депутатите приеха процедурни правила за условията и реда за предлагане
Коментари Харесай

Стартираха процедурата по избор на нов шеф на БНБ

Депутатите одобриха процедурни правила за изискванията и реда за предложение на претенденти за шеф на Българската национална банка (БНБ), показване и обществено обявяване на документите и чуване на претендентите в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, както и за избор от Народното събрание. Решението беше взето със 145 гласа "за ", без "против " и три гласа "въздържал се ".

Предложенията за шеф на Българска народна банка се вършат от парламентарните групи и се внасят в писмена форма в Комисията по бюджет и финанси посредством ръководителя на Народното събрание в 20-дневен период от приемане на процедурните правила, се показва в решението.
Съгласно Закона за Българска народна банка, за членове на управителния съвет се избират и назначават лица с високи нравствени качества, които са изтъкнати експерти в областта на стопанската система, финансите и банковото дело.

Предложенията за шеф на Българска народна банка се разгласяват на интернет страницата на Народното събрание в период не по-късно от седем дни преди чуването на претендентите, написа в процедурните правила. Юридически лица с нестопанска цел и професионални организации не по-малко от три дни преди чуването на претендентите в бюджетната комисия могат да показват мнения за претендентите, включващи и въпроси, които да им бъдат сложени. При чуването претендентите показват идея за активността на Българска народна банка. При гласуването в пленарната зала за определен се счита претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Процедурата за избор на нов шеф на Българска народна банка се открива поради изтеклия на 15 юли предходната година мандат на Димитър Радев. Но поради изборите номинацията на нов гуверньор беше отсрочена.

Премиерът Кирил Петков към този момент разгласи, че всяка от четирите партии в ръководещата коалиция ще предложи собствен претендент и едвам тогава ще се вземе решение кой да се включи в надпреварата. Самият той е водил диалози за поста с известния икономист Илиян Михов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР