Депутатите приеха промените в Изборния кодекс. Единият законопроект бе внесен

...
Депутатите приеха промените в Изборния кодекс. Единият законопроект бе внесен
Коментари Харесай

Отпадат номерата на бюлетините с промените в ИК, приети на първо четене

Депутатите одобриха измененията в Изборния кодекс. Единият законопроект бе импортиран на 23 февруари от водача на партия "Воля " Гергана Стефанова. Другият - от ръководителя на правната парламентарна комисия Данаил Кирилов и Обединени патриоти.

125 народни представители гласоподаваха "за ", а 61 бяха "против ".

Приемането в този момент на промени в Изборния кодекс е в прорез с рекомендациите на Венецианската комисия, които поучаваха да не се вършат промени в закона по-рано от 6 месеца преди изборите.

Относно рецензиите на Венецианската комисия, че не е добре да се вършат промени преди избори, Данаил Кирилов изясни, че декември е шестият месец преди осъществяване на европейските избори. Не сме писали в последния миг чисто нов кодекс, като този на Мая Манолова и ЦИК на ММ, сподели водачът на правната комисия.

По време на разискването измежду обвиняванията сред опозицията и болшинството в Народното събрание бе изтъкната ролята на човешкия фактор. По думите на депутата от Обединени патриоти Юлиан Ангелов, където има човешки фактор, когато той играе, може да има операция.

С измененията в двата плана на ИК бе признато да отпадне номерирането на бюлетините. Целта е да се избегне случая като случая "15-15 ", когато в евровота бе определен евродепутатът Момчил Неков, защото неговият преференциален номер в бюлетината съвпадаше с номера на партията.

По време на дебата ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов упрекна опозицията, че в този спор са решили интензивно да употребяват подстрекателство и то въз основата на идни операции. Членовете на ЦИК са определени от 42-то национално заседание, напомни той.

В отговор от Българска социалистическа партия Георги Свиленски сподели, че Българска социалистическа партия имат 6 члена, а ГЕРБ - 16. Сменете ги тези шест души, прикани той представителите на ГЕРБ.

Според Йордан Цонев от Движение за права и свободи всякога като заговорим за избори, е като да отворим Кутията на Пандора.

"Всяко изменение на ИК усложнява разпоредбите, прави по-труден достъпа до гласоподаване и правото на глас. Всеобщо е мнението, че доверието в ИК се къса някъде край гласоподавателите. Да минимизираме опцията за неточности там, където се случват най-често - в секционните изборни комисии (СИК) ", сподели Цонев.

Над 60% са грешките в СИК, изясни той. Той обясни, че машини механични към този момент няма. Машинното гласоподаване ще е отново електронно, а другото електронно гласоподаване - през компютри, е отдалечено.

Становището на Движение за права и свободи е за машинно гласоподаване, което ще върне доверието, тъй като ще минимализира процеса на преброяване и сформиране на протоколи в този развой. Не би трябвало да има хартия и писалки - има ли разбъркан способ за гласоподаване, нищо не вършим, безапелационен бе Цонев.

Според него измененията в ИК от ден на ден объркват гласоподавателите и водят до увеличение на невалидните бюлетини. Ние караме едни български жители да бъдат виновни пред страната и да не им зачетем гласа.

Цонев сподели, че нищо не пречи няколко стотин хиляди да си дадат номерчето на някой и той да упражни правото на гласа им. Този, който е решил да си продава гласа, да отиде в секцията, да не е елементарно.

От Движение за права и свободи са против отдалеченото гласоподаване. Който желае да гласоподава, ще отиде в секцията. Да създадем разпоредбите такива, че да върнем доверието в изборния развой. Да създадем по този начин, че изборния глас да е регистриран, сподели Цонев.

Кирилов изясни, че при машинното гласоподаване имаме електронен тип отразяване. На тезата, че когато се трансформират данните в протокола какво значение дали с машини или с бюлетини е гласувано, той отговори, че има значение, тъй като това е по-модерен прийом и се гласоподава по-локално. В Съединени американски щати в предварителни избори е имало електронно гласоподаване.

Всички приказки за достоверността са надълбоко съмнителни. Ще запитвам вашите представители в ЦИК, сподели Кирилов.

Не желая и в този парламент да отваряме цената на машините. Държавата има опция да обезпечи машини за всички естествени секции. Въпросът е каква ще е цената, коства ли си. Убеден съм, че имате лично отговор за това, сподели дипломатично Кирилов.

Ако се изкушавахме да получим преднина в изборите, щяхме да употребяваме нашите гласове, с цел да има оптимално бързо електронна поддръжка, добави той.

Според Българска социалистическа партия, ГЕРБ на процедура не поддържа машинното гласоподаване. Това разбрах от вашия вербален миш-маш, съобщи депутатът Филип Попов. И тогава и в този момент променяте Вашата позиция, ЦИК стои на своята, добави Попов.

Движение за права и свободи, "Воля " и Българска социалистическа партия желаят машинно гласоподаване. Воля и Българска социалистическа партия не желаеме видеонаблюдение в секциите след привършване на изборния ден, сподели сътрудника му от Българска социалистическа партия Георги Свиленски като посочи, че не знае точната позиция на партията на Марешки за машинното гласоподаване.

"12 000 секции - 12 000 машини. Вие за какво желаете 1000 машини. Искате ли машинно гласоподаване или не желаете ", запита Свиленски.

Думите му бяха изтълкувани като опит за авансово опрощение. Според депутата от ГЕРБ Димитър Лазаров още от в този момент от ляво започнаха да подгряват тематиката по какъв начин ще изгубят изборите и да си търсят опрощение. Не сте печелили избори от 2009 година насам, сподели Лазаров.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР