Депутатите приеха промени в Закона за обществените поръчки на второ

...
Депутатите приеха промени в Закона за обществените поръчки на второ
Коментари Харесай

НС прие на второ четене промени в Закона за обществените поръчки

Депутатите одобриха промени в Закона за публичните поръчки на второ четене.

Миналия петък Народното събрание гласоподава част от предлаганите в закона промени. С някои от признатите тогава текстове бяха нараснали стойностните прагове за възлагане на публични поръчки.

Днес народните представители гласоподаваха промени в раздела, обвързван с съгласуване на контролните практики. Досега в закона беше записано, че се основава непрекъснато настоящ експертен съвет за съдействие с присъединяване на представители на Сметната палата, Агенцията по публични поръчки и Агенцията за държавна финансова ревизия.

С признатите промени се основава непрекъснато настоящ експертен съвещателен съвет към министъра на финансите с присъединяване на представители на Министерството на финансите, Агенцията по публични поръчки, Агенцията за държавна финансова ревизия и Изпълнителната организация „ Одит на средствата от Европейския съюз “. За присъединяване в работата на съвета се канят и представители на Сметната палата, осведоми Българска телеграфна агенция. При нужда в съвещанията на съвета могат да се притеглят представители на други институции с подготвеност по обсъжданите въпроси. 

Съветът проучва използването на закона и издава насоки за уеднаквяване на практиката на методическите, контролните и одитните органи. Насоките са със наложителен темперамент за използване от всички органи, осъществяващи надзор по възлагането на публични поръчки, в това число и тези включени в системата за ръководство и надзор на средствата от Европейския съюз. Съставът на съвета се дефинира със заповед на министъра на финансите, а активността му се урежда с правила, одобрени от министъра на финансите.

Част от гласуваните текстове бяха по отношение на дефиниции за екологични условия и изключителни условия.

Някои от обсъжданите законодателни оферти бяха свързани с доставки на монетни заготовки за евромонети, което провокира спор по отношение на отхвърления от Народното събрание референдум за опазване на българския лев.

Законът влиза в действие в двумесечен период от обнародването му в „ Държавен вестник ”, като се изключи някои текстове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР