Депутатите приеха промени в Наказателния кодекс, според които се предвижда

...
Депутатите приеха промени в Наказателния кодекс, според които се предвижда
Коментари Харесай

На първо четене: Затвор до 5 години за проповядване на радикален ислям

Депутатите одобриха промени в Наказателния кодекс, съгласно които се планува затвор от 1 до 5 години за проповядване на коренен ислям.

Поправките, импортирани от Обединените патритоти, през днешния ден получиха утвърждение на първо четене.

Към наказването се прибавя и 5000 лв. санкция.

Затвор от една до четири години пък чака всеки, който принудително принуждава различен човек да носи религиозно облекло и да закрива лицето си, какъвто е образецът с бурките.

От Движение за права и свободи нарекоха поправките ксенофобски.

В претекстовете си вносителите показват, че има два типа ислям - обичаен и коренен. Според тях радикалният ислям не е вяра, а радикална идеология. " Радикалният ислям е изключително нападателна и рискова идеология, която оправдава насилието и убийствата на " неверници ", оправдава и робството, а геноцидът е повдигнат в сан на систематична политика в следените от неговите почитатели територия ", написа в претекстовете към законопроекта. Според вносителите директен резултат от радикалния ислям е взривът на интернационалния тероризъм.

В настоящия Наказателен кодекс е криминализирано проповядването на недемократична идеология и като единствена такава е представен фашизмът, показват вносителите. Според тях експлицитното упоменаване на радикалния ислям в кодекса е значимо предвид на опасността, която съставлява той за обществото.

От Българска социалистическа партия желаеха текстовете да се уточняват. Според Крум Зарков не би трябвало с лека ръка да се вършат промени в Наказателния кодекс. Той уточни, че законопроектът не е бил обсъждан в парламентарните комисии. Колегата му Славчо Велков прикани текстовете да се уточняват и да се изяснят термините, тъй като другояче измененията могат да имат непредвидими последствия. Той съобщи, че понятието " коренен ислям " е погрешно и е било въведено от политици. Според него е по-коректно да се приказва за " ултра консервативни религиозни идеологии ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР