Депутатите приеха промени в извънредния закон. За бяха 80, 8

...
Депутатите приеха промени в извънредния закон. За бяха 80, 8
Коментари Харесай

Депутатите приеха промени в извънредния закон

Депутатите одобриха промени в изключителния закон . " За " бяха 80, 8 бяха срещу, 19 " въздържал се ".

С цел равнопоставеност се предлага от размерът на помощта за фамилиите на родственици или близки и доброволните приемни фамилии, когато настаненото дете е с избрани 90 и над 90 на 100 тип и степен на увреждане или степен на трайно понижена продуктивност, да се приспада размерът на месечните финансови помощи според Закона за протекция на детето , в случай че фамилиите получават такива. Това са месечните помощи за прехрана и добавката за дете с трайно увреждане. Предложените разпореждания във връзка със Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година са свързани с смяната на размерите на месечните помощи за развъждане на дете с трайно увреждане по член 8д от Закона за фамилни помощи за деца, отпускани на фамилиите на родственици или близки и на доброволните приемни фамилии. Тези промени произтичат от препоръчаните промени в Закона за фамилни помощи за деца.

Що се отнася до Закона за обществените услуги предлаганите промени в § 31, алинея 1 и § 44, алинея 1 и 2 от Преходните и заключителните му разпореждания са по отношение на направените промени в Закона за броене на популацията и жилищния фонд в Република България през 2021 година, както и с предложение на Националното съдружие на общините в Република България във връзка бъдещото обмисляне на обществените услуги. Сдружението предлага периодите за правене на първите разбори на потребностите от обществени услуги и създаването на Националната карта на обществените услуги да бъдат съобразени с идното през 2021 година броене на популацията. В противоположен случай общините през 2021 година ще би трябвало да приготвят анализите въз основата на данните от 2011 година, които са доста остарели и неактуални, а през 2022 година, заради новите резултати от извършеното броене, ще се наложи подготовката на нови разбори на потребностите за регламентираната в закона наложителна актуализация на Националната карта на обществените услуги след всяко броене на популацията. Поради това, предлаганата смяна е наложителна за общините да стартират с подготовката на първите разбори на потребностите от обществени услуги едвам след осъществяване на преброяването през 2021 година и показване па формалните данни от него.

Същевременно, от смяната в периода за приемането на Националната карта на обществените услуги се постанова и смяна на периода, в който ще стартира финансирането на обществените услуги по стандарти, създадени по новия ред. Независимо по кое време се приема картата, финансирането следва да съответствува с началото на съответната бюджетна година.

Промяната на § 38, алинея 1 от преходните и заключителни разпореждания на Закона за обществените услуги, с която се удължава с 6 месеца срокът за лицензирането по новия ред, се постанова заради към момента усложнената епидемиологична конюнктура в страната.

Към законопроекта за допълнение на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, и за превъзмогване на последствията е приложена Предварителна оценка на въздействието на законопроекта.

В Комисията бяха получени мненията на Министерството на финансите и Националното съдружие на общините в Република България.

В мнението си Министерството на финансите поддържа препоръчаните със законопроекта допълнения, ориентирани към въвеждане на ограничения за възстановяване на общественото и икономическото състояние на разнообразни групи от популацията и българските общини, които изпитват финансови усложнения във връзка наложените ограничавания и прекратени действия, в следствие от епидемиологичната конюнктура обвързвана с разпространяването и битката с COVID-19, както и премахване на нормативни несъгласия, неясноти и несъответствия в обособени закони, поради че използването на законодателните промени не оказват влияние върху държавния бюджет и ще се осъществят в границите на одобрените средствата по съответните бюджети.

Правим законодателство на парче, сподели социалистката Надя Клисурска.

Според нея вместо да се реши един проблем, се отварят няколко други . Та счита, че с измененията се предлага компот.

За Йордан Цонев от Движение за права и свободи това е върхът на правния нихилизъм.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР