Депутатите приеха предложението на ДПС за промяна в Кодекса за

...
Депутатите приеха предложението на ДПС за промяна в Кодекса за
Коментари Харесай

НС с жест към репресираните: Времето в соц лагер и затвор се брои за трудов стаж

Депутатите одобриха предлагането на Движение за права и свободи за смяна в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО). В законопроекта се планува интервалите на наборна или мирновременна различна работа, както и интервалите, които се зачитат за трудов/осигурителен стаж по чл.7 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, да се зачитат за автентичен стаж при пенсиониране.

Съгласно претекстовете на законопроекта с тези допълнения ще се даде опция на избрани лица да добавят своя стаж и да придобият пенсионни права.

Според Севим Али постоянната наборна военна работа е била обвързване на всички лица, подлежащи на такава, и с препоръчаните промени ще се в профил неравнопоставеността при ценене на автентичен стаж на тези лица, както и на хора, които са оправдани, интернирани, изселвани. Аргументите по въпроса са приети и от Върховния административен съд. В резултат от смяната към 2 000 лица ще бъдат подкрепени да придобият нужния стаж и да се пенсионират.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ сподели, че живеем в народна власт поради хората, които са платили цената на тази народна власт със здравето си или живота си. За Костадин Костадинов законопроектът създавал разделяне. От ГЕРБ заявиха поддръжка за предлагането на Движение за права и свободи. Политическо принуждение в България е съществувало, сподели Тома Биков. Вдъхновение за християнина Йордан Цонев е борбата за вярата. Мустафа Карадайъ пък черпи ентусиазъм от незаконната организация на Ахмед Доган, която ускорила мирното рухване на комунизма. Асен Василев е склонен за стаж да се признава работата в строителни войски.

За измененията в КСО бяха 133 депутати, 31 гласоподаваха срещу, 38 - въздържал се.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР