Депутатите приеха правилото НЗОК да плаща онколекарства на най-ниска цена.

...
Депутатите приеха правилото НЗОК да плаща онколекарства на най-ниска цена.
Коментари Харесай

Депутатите приеха НЗОК да плаща онколекарства на най-ниска цена

Депутатите одобриха правилото НЗОК да заплаща онколекарства на най-ниска цена . Това се случи по време на разглеждането на  четене бюджета на касата .

От Има Такъв Народ желаеха нарастване на средства за зъбни протези и профилактика. Според тях са нужни общо 6 млн. лева " Възраждане " пък настояха да бъдат отпуснати повече пари за лекуване на деца в чужбина.

Заместник-министърът на финансите Георги Клисурски посочи, че е рекорден с акцент предварителна защита и профилактика. С над 20% са увеличени парите за извънболнична помощ. С 20% е растежът на средствата за дентална помощ.

ГЕРБ и ПП-ДБ предложиха още 3 милиона лв. за зъбни протези . Другото им предложение е за спомагателни 5 милиона лв. за хората с увреждания. Оказа се, че тези средства са планувани за Министерство на здравеопазването в централния бюджет. 

Заместник-министър Клисурски изясни, че в случай че го одобряват ще би трябвало да се преработи държавния бюджет , а вид е с разпореждане на Министерски съвет да се трансферират тези средства. ДПС пък желаеха повече пари за аптеки в отдалечените обитаеми места.

В последна сметка бяха одобрени предложенията за повече пари за зъбни протези . Ще бъде пренаписан и държавният бюджет за спомагателните 5 милиона лв. за помощни средства за хората с увреждания, реши бюджетна комисия.
 Депутатите се заеха с бюджета на НЗОК
Депутатите се заеха с бюджета на НЗОК

Предвидените доходи и прехвърляния са в размер на 8 163 353 100 лева

Що се отнася до онколекарствата, имаше две оферти в тази посока . Костадин Ангелов (ГЕРБ) предлага вид, който дава по-голяма еластичност, само че би генерирал по-висок разход за НЗОК. Неговото предложение е Здравната каса да заплаща на най-ниската цена сред последно настоящите рамкови съглашения от електронния търг; приблизително претеглената стойност, заплатена от НЗОК през миналата година за всеки лекарствен артикул и цената на която лекарственият артикул е доставен на съответната болница, без значение дали тя прави публични поръчки или не.

Васил Пандов (ПП-ДБ) предлага НЗОК да заплаща на всички лечебни заведения онколекарствата по по-ниската цена сред средноаритметичната стойност от петте най-ниски през миналите три месеца, доставната цена в болничното заведение или цената по положителен лист. Неговото предложение е по-близо до истинската концепция въпреки всичко НЗОК да не заплаща за едно и също лекарство с огромни разлики в цените.
 Ново предписание за онколекарствата разтревожи лекари и фармацевти
Ново предписание за онколекарствата разтревожи лекари и фармацевти

Разпоредбата може да усили задлъжнялостта на лечебните заведения и да остави хиляди онкоболни без медикаменти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР