Депутатите приеха оставките на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и

...
Депутатите приеха оставките на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и
Коментари Харесай

Рокадите в кабинета най-сетне са факт, депутатите приеха оставките

Депутатите одобриха оставките на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, а след това утвърдиха и новите попълнения в кабинета. 

Всяка една от трите оставки беше гласувано настрана. Новите министри се заклеха. Както се очакваше - депутатите на вицепремиера Валери Симеонов не подкрепиха освобождението на старите министри, само че бяха " за " новите.

Част от Министерския съвет стават Росен Желязков като транспортен министър, Петя Аврамова като районен и Младен Маринов- като вътрешен.

По време на дебатите се стигна до напрежение.  Социалистите насочиха редица въпроси към Желязков, Аврамова и Маринов. От Българска социалистическа партия желаеха разискването да се води под формата на разговор с претендентите за министри, само че това по този начин и не стана. 

" Задавам съответен въпрос на Младен Маринов и се надявам на съответен отговор. Каква е оценката му за дейностите на полицията в Радомир и какво ще извършите да предотвратите сходни „ неприятни “ връзки ", сподели депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков и акцентира, че казусът е стигнал до международните медии. 

Социалистите питаха и за пропуснатите през летище София чужденци, както и за кадровата политика в Министерство на вътрешните работи.

" Опозицията цели да провокира политически цирк с настояването си претендентите за министри да дават отговор на въпроси. Сами си давате сметка, че няма по какъв начин претендентите за министри още неизбрани и без да се срещнат с материята, която ще ръководят, да дават отговори ", разяснява Спас Гърневски от ГЕРБ по време на дебатите.

В последна сметка само Росен Желязков взе думата. " С новите министри няма да се крием зад щит , а ще поемем безапелационен ангажимент да изпълняваме целите на държавното управление ", сподели той.

Дебатите по измененията в кабинета продължиха 3 часа и по време на тях се чуха от похвали за подалите оставка до мнения за " забележими резултати ".

" Ние наказваме с оставка почтени хора. Във всеки един от трите случая, всеки един от тях може да рапортува пред това Народно заседание съществени достижения в съответната област. Постижения каквито не е имало до момента ", разяснява Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той похвали и новите попълнения. " Росен Желязков е страховит експерт, правист с изключителна подготовка и опит ", сподели Кирилов. Похвали и Аврамова, и Маринов.

В отговор социалистите попитаха за какво тогава министрите се сменят. " Вие ги позорите, като казвате, че са положителни, само че би трябвало да си отидат. Тeхните оставки към този момент не са никакъв честен акт ", разяснява Зарков във връзка изявлението на Кирилов.

По време на дебатите от  Движение за права и свободи  обявиха, че предварителните избори са неизбежни.

" ГЕРБ е единственият отговорен за личното си затъване. Във време, когато обществото има потребност от смяна и съответни държавнически решения, сме принудени да се занимаваме с министерски оставки за опазване на властта, т.е. с отсрочване на неизбежното. Трите министерски оставки ще тушират напрежението, това е упованието на ръководещите, само че няма да се случи ", съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и добави, че предварителните избори са неизбежни.

" Нито оставки, нито предварителните избори сами по себе си са решение ", сподели още Карадайъ.  " Правителството е изчерпано, каквито и промени да прави, не може да промени чувството на отпадналост ", добави по-късно депутата от ДПС Йордан Цонев 

Лидерът на парламентарната група на " Обединените патриоти " Волен Сидеров пък разяснява, че подновяването на един кабинет е нещо обикновено и демократично.

" Дебати през днешния ден нямаше, не чухме хрумвания, желае се оставката на цялото държавно управление. Предложих го преди вас, в това няма нищо сериозно. Социологията споделя, че обществото не желае избори. Иска ни се, не ни се желае, продължаваме, като сменяме министри. Смяната на трима министри е нещо напълно разумно. Не знам дали в залата има различен депутат в зала има опит в улични конфликти с Младен Маринов. Мога да кажа, че той си вършеше работата “, каза той.

Председателят на комисията по просвета и медии и народен представител от ГЕРБ Вежди Рашидов пък изиска водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова да си подаде оставката :

" Не желая да ви се греша в партията, че вътре сте се разглобили много. Но това, че съсипахте понятието „ съпротива “ праща в недружелюбност всяко ръководство. А това заплашва националната сигурност. По тази логичност поради това, че съм угрижен за националната сигурност, мога да желая оставките на вашите водачи. Така че по-добре вие си подайте оставката и да пристигна някой, който ще е сериозна съпротива, с цел да имаме съществено ръководство и сигурност в страната ", сподели той.

Друг народен представител от най-голямата партия - Тома Биков, пък акцентира, че единственият човек от Българска социалистическа партия, който е подал оставка в този мандат, е чиновник от „ Позитано 20 “, наел СПА хотел. " Така че по-полека с оставките и рецензиите ", обърна се той към социалистите.

Освен сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, нападки отвън тематиката с трите оставки имаше и сред " Воля " и Вътрешна македонска революционна организация. Към края на дебатите думата взе ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ. Той дълго изброява триумфите на държавното управление и " забележимите резултати " от ръководството на ГЕРБ, както и разкритикува Българска социалистическа партия. Според Цветанов с  " Визия за България "  социалистите опознавали туристическите дестинации в страната. " За всички е ясно, че най-големият корупционен напън в България е по времето на кабинета на Орешарски ", сподели той, а след това се обърна към Българска социалистическа партия с думите: " Единственият миг, когато сте поели отговорност, е оставката ви през 2014 година ".

Социалистите видяха в изявлението на Цветанов предизборна тирада. " Това ясно демонстрира, че ГЕРБ се готви за избори. Това е перманентна държавна рецесия – дълбока рецесия на държавността. Държавата е изчерпана и на процедура липсва. 10 години страната е под офанзивите на троянския кон на ГЕРБ – демонтирана от вътрешната страна и преработена по този начин, че да отговори на интереса на избрани хора ", разяснява Драгомир Стойнев.

Рокадите в кабинета бяха гласувани след редица пречки и отлагания.

Първоначалното предложение за нов транспортен министър беше Александър Манолев,който обаче се отхвърли от поста. Той взе това решение след обява в " Капитал " с детайлности към предишното му. Текстът разкрива, че е бил обвиняем за причиняване на телесна щета на пътя, само че по-късно е оневинен. В публикацията се твърди, че той имал и съдружници от сенчестия бизнес. 

Пред гласуването на оставките имаше и друга пречка. Миналата седмица президентът Румен Радев не беше подписал указа за освобождението на Младен Маринов като основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Това отсрочи гласуването на трите министерски оставки, които бяха поискани от премиера поради нещастието на пътя край Своге и провокираха напрежение сред ръководещите при започване на месеца. Президентът настояваше съгласувателната процедура сред институциите да бъде спазена, а ръководещите твърдяха, че няма потребност, тъй като Маринов е подал оставка самичък. 

В началото на тази седмица Цветан Цветанов и Волен Сидеров поканиха президента на диалог по тематиката след съдружен съвет на обединенията във властта. Държавният глава отхвърли с претекста, че съдружния съвет " не е законов орган ". До подписването на указа се стигна, откакто държавното управление въпреки всичко задейства съгласувателната сред администрацията на Министерския съвет (МС) и на президентството.

Около оставките имаше и различен проблем - решението на премиера Бойко Борисов да освободи досегашните министри без да се съветва авансово с съдружните му сътрудници. След това НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация се оплакаха, че промяната на министрите не е била разисквана авансово с тях, което опонира на съдружното съглашение сред ГЕРБ и " Обединените патриоти ". От партията на Симеонов даже три дни умуваха дали да не изоставен обединението поради това, че не са знаели авансово за измененията. В последна сметка Симеонов остана в държавното управление, а премиера даде обещание към този момент да се съветват. Лидерът на НФСБ обаче до последно твърдеше, че няма потребност от оставки, а Нанков, Радев и Московски са положителни експерти. Именно по тази причина депутатите му не поддържаха освобождението им. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР