Депутатите приеха окончателно промени в Закона за лечебните заведения, които

...
Депутатите приеха окончателно промени в Закона за лечебните заведения, които
Коментари Харесай

Депутатите дадоха още 4 години на джипитата без специалност да завършат

Депутатите одобриха дефинитивно промени в Закона за лечебните заведения, които отсрочват закриването на практиките на персоналните лекари, които към момента не са приключили компетентност " Обща медицина ".

Според досегашната наредба практиките им трябваше да бъдат закрити след 3 юни тази година. Лекарите получиха поредна пролонгация обаче, която съгласно депутатите се постанова, с цел да се предотврати закриването на голям брой практики за първична здравна помощ, изключително в лимитираните и труднодостъпни региони. Предложението беше прието без диспути и гласове " срещу " или " въздържал се " и на първо, и на второ четене през днешния ден.

Много от общопрактикуващите лекари не съумяват да придобият компетентност " Обща медицина " в период, защото това налага те да отсъстват от практиката си за времето на образование, като не могат да намерят сурогат. 

Така съгласно новите промени незавършилите до 3 юни тази година ще могат да продължат да реализират активност като самостоятелна или групова процедура за първична здравна помощ за период от 4 години. Тези, които не са почнали образование до 3 юни, също ще могат да продължат да практикуват за период от 4 години, при изискване, че стартират образование до 1 година от влизането на закона в действие. 

След приключване на едногодишния период регистрацията на тези, които още не са почнали образование, ще бъде заличена. Изискването за придобиване на компетентност " Обща медицина " не се отнася за лекари, които имат приета компетентност по вътрешни заболявания, детски заболявания или по незабавна медицина.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР