Депутатите приеха окончателно поправки в Закона за съдебнатавласт, свързани с

...
Депутатите приеха окончателно поправки в Закона за съдебнатавласт, свързани с
Коментари Харесай

Окончателно: Разследващият главния прокурор ще може да проверява и заместниците му

Депутатите одобриха дефинитивно ремонти в Закона за съдебнатавласт, свързани с механизма за следствие на основния прокурор и неговите заместници. Целта е да се запише категорично, че назначеният проверяващ прокурор ще може да ревизира сигнали освен против основния прокурор, само че и против всички негови заместници.

До новите ремонти се стигна откакто за следващ път прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет отхвърли да извърши механизма за назначение на проверяващ прокурор, който да ревизира сигнал против изпълняващия длъжността основен прокурор Борислав Сарафов, подаден против него в качеството му на заместител на Иван Гешев.

Преди това депутатите одобриха без диспути ветото на президента върху част от последните промени в Закона за правосъдната власт. Измененията предвиждаха обособяване на Националната следствена работа от структурите на прокуратурата.

Според президента тези промени единствено биха възстановили едно състояние, което към този момент е съществувало в правосъдната система и е изоставено като не задоволително дейно.

Народното събрание отхвърли и промените, съгласно които в период от 6 месеца Народното събрание би трябвало да избере напълно нов състав на Висшия правосъден съвет, чийто мандат изтече преди година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР