Депутатите приеха окончателно на второ четене Закона за българския жестов

...
Депутатите приеха окончателно на второ четене Закона за българския жестов
Коментари Харесай

Парламентът прие окончателно Закона за българския жестов език

Депутатите одобриха дефинитивно на второ четене Закона за българския жестов език единомислещо и съвсем без спор.
Законът урежда публичните връзки, свързани с признаването на българския жестов език за натурален независим език и със зачитането на правото на глухите и на сляпо-глухите лица на изложение и на информация посредством българския жестов език.
 От общността: Българският жестов език - бъдещето на глухите хора От общността: Българският жестов език - бъдещето на глухите хора
По мотив признатия през днешния ден на първо четене Закон за българския жестов език в Народното събрание, послание до всички медии изпратиха предста...
Предоставена е опция за проучване на българския жестов език в особено просветително направление в детските градини и като специфичен образователен предмет в учебните заведения, както и за потреблението му в просветителния развой съгласно потребностите на глухите и сляпо-глухите деца и възпитаници.
Глухите и сляпо-глухите лица имат право на безплатна преводаческа услуга на български жестов език до 120 часа годишен предел, както и право на в допълнение прилагане на преводачески услуги на български жестов език до 60 часа на учебен срок за глухи и сляпо-глухи студенти и докторанти.
Безвъзмездната преводаческа услуга се обезпечава за всяка бюджетна година след заповед на шефа на дирекция " Социално подкрепяне ", издадена по искане на глухото или сляпо-глухото лице.
В закона се планува към министъра на образованието и науката да се сътвори Съвет за българския жестов език, който подкрепя дейностите, свързани с развиването на българския жестов език.
 Хората с увреждания са тъкмо като нас Хората с увреждания са тъкмо като нас
Историята на Дочка Велева от София е единствено една от многото на хората в неравностойно състояние. Това не я прави по-малко тъжна и в същот...
" Това единогласие сподели, че има дела, които са по-важни от политическите разлики. Днешният ден е празник за глухата общественост ", уточни депутатката от ГЕРБ Светлана Ангелов.
Шефът на обществената комисия Хасан Адемов също благодари на всички, работили по законопроекта.
" От Българска социалистическа партия сме сюрпризирани от това хвалебстие. Този закон можеше да бъде признат 3 години по-рано ", не спести рецензии Весела Лечева от левицата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР