Депутатите приеха окончателно Бюджета на държавата за 2022 година, съобщи

...
Депутатите приеха окончателно Бюджета на държавата за 2022 година, съобщи
Коментари Харесай

Приеха Бюджет 2022. Петков благодари на депутите: Имаме бюджет, с който ще започне промяната!

Депутатите одобриха дефинитивно Бюджета на страната за 2022 година, заяви Дарикнюз.ком.

В четвъртък депутатите сложиха връх, като работиха 21 часа.

Дебатите по бюджета продължиха три дни и най-после народните представители утвърдиха финансова рамка, в която се залага опция страната ни да изтегли нов дълг от 7 милиарда и 300 милиона лв., съобщи БНР.

Дефицитът по консолидираната фискална стратегия е 5 милиарда и 900 милиона лв. или 4,1 на 100. През лятото следва актуализация.

Финансовата макрорамка планува 32.764 милиарда лева доходи. Данъчните доходи са 30.352 милиарда лева Разходите в бюджета възлизат на 20.061 милиарда лева

4.8 милиарда лева са дотациите за общини за 2022 година 5 млн. лева бяха отпуснати за дотации за автобусния превоз за обитаемоте места в полупланински и планински региони.

Залата утвърди и предложение на Българска социалистическа партия за 20 млн. лева за повишение на заплатите на преподавателите в държавните университети.

В законопроекта беше заложено минималната работна заплата да се усили на 710 лева

С текстовете от бюджета бе позволено на държавното управление да употребява икономисани средства за даване на филантропична помощ на българи, живеещи в Украйна или украинци с българско съзнание, както и за самата страна, в която се водят военни дейности.

Веднага след гласуването министър-председателят Кирил Петков направи изказване от парламентарната естрада.

Той се обърна към народните представители и ги поздрави: " Искам да ви благодаря за това, че работихте толкоз интензивно, интензивно и координирано последните дни и през днешния ден може да се похвалим, че имаме признат бюджет ".

" Този бюджет е невиждан поради няколко неща. Първо, има огромни вложения, заложени в него, които ще стартират смяната, за която обещахме. Имаме вложения и в човешкия капитал. Този бюджет е и обществен, не изоставя никой българин да бъде под линията на беднотия, той демонстрира, че когато сътворяваме дружно напредък и добавена стойност, те се разпределят по добър метод ", добави той.

Този бюджет е триумф за Народното събрание, триумф за обединението - по този начин го дефинира министър председателят.

" Тази коалиция сподели, че има резултати и че това, което вършим е сплотено. Началото на осъществяването му е същинската смяна ", сподели още Кирил Петков.

Обръщението на премиера към народните представители приключи с бурни овации от всички тях и с това беше комплициран завършек на съвещанието.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР