Депутатите приеха Националната следствена служба (НСлС) да се отдели от

...
Депутатите приеха Националната следствена служба (НСлС) да се отдели от
Коментари Харесай

Важно решение от НС: Извадиха следствието от прокуратурата 



Депутатите одобриха Националната следствена работа (НСлС) да се отдели от прокуратурата. Предложението бе направено ненадейно от ПГ на " Възраждане " сред първо и второ четене в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, с вносител Министерски съвет.

Преди това народните представители взеха решение да анулират парламентарния надзор, удължиха времето си на работа и се захванаха със правосъдния закон. Това стана с гласовете на 180 депутати.

В предлагането на " Възраждане " е планувано Окръжни следствени служби да се основат във всеки административен център на област на територията на България, а за София - и следствена работа София-град. Следователите към следствените отдели да се управляват методически от шефа на Националната следствена работа, гласят още предложенията на Петър Петров от групировката на Костадин Костадинов.

" Някой от вас знае ли какво гласоподава сега ", попита Корнелия Нинова. Тя изиска Бойко Борисов да излезе и да изясни знае ли каква промяна се прави. " Г-н Петров в границите на шест минути сподели " отдръпвам, подкрепям ", разяснява Нинова държанието на вносителя. Според нея под формата на механически ремонти се пренаписва целият закон. ПП-ДБ дали своят вот с " въздържали се ", а се появило ново болшинство сред ГЕРБ и " Възраждане ", сподели още Нинова.

" В течащата борба сред Иван Гешев и Борислав Боби Сарафов ние вършим следствието без значение ", разгласи Радостин Василев. Според него по този начин се слага под подозрение целият законопроект за механизма за следствие на основния прокурор. Надежда Йорданова сподели, че от тези промени занапред ще се видят следствията.

Мая Димитрова обърна внимание, че този план изобщо не е гледан в правната комисия. От Има Такъв Народ желаеха 15 минути отмора, с цел да може парламентарните групи да си намерят центъра на морала

В коридорите на Народното събрание се шушука дали това не е подарък за Борислав Сарафов.

Иначе с в началото импортирания законопроект се урежда пълномощието на съответната гилдия на Висшия правосъден съвет за приемане на Кодекс за етично държание на българските съдии, надлежно Кодекс за етично държание на българските прокурори и следователи.

Предлага се разширение на компетентностите на Инспектората към Висш съдебен съвет посредством даването на опция за отправяне на оферти пред съответната гилдия за прецизиране на етичните правила в сходство с положителните практики, европейските и интернационалните стандарти, както и се дават пълномощия за образуване и осъществяване на антикорупционни образования, образования за подсилване на честността и независимостта на магистратите и за спор на ползи.

В допълнение към активността на Инспектората за анализиране и обобщаване на данните от завършените производства се вкарва процедура за постоянно отчитане и издание на аналитичните резултати, като се вкарва и пример за отчитане на приключването на делата в откритите периоди. Блиц

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР