Депутатите приеха на второ гласуване Законопроект за изменение и допълнение

...
Депутатите приеха на второ гласуване Законопроект за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Митничари ще задържат пари на границата, ако не са декларирани


Депутатите одобриха на второ гласоподаване Законопроект за изменение и допълнение на Валутния закон . Вносител е Министерски съвет. Народните представители гласоподаваха с 119 гласа " за ", 36 гласа " срещу " и без въздържали се.

В законопроекта се планува митничарите ще ревизират дали жителите, които изнасят към страна отвън Европейски Съюз 30 000 лева или равностойността им в друга валута, имат отговорности към хазната . Ако дължат над 5000 лева , парите ще бъдат арестувани и най-късно до идващия ден митниците би трябвало да алармират на Национална агенция за приходите. Данъчната организация ще разполага с 10 работни дни да предприеме дейности, с цел да си обезпечи дължимите суми от приносителя.

Ако жителите носят със себе си повече от 10 000 евро (както и равностойността им в левове или друга валута) от или към страна отвън Европейски Съюз, би трябвало да ги разгласят на границата. Когато се пътува към или от държава-членка, тогава декларирането става при поискване от митничарите.

Правила са написани и за парични суми (отново над прага от 10 000 евро), пренасяни в пощенски колета, контейнери, багажи - т.е., когато парите не са съпроводени от хора. Митничарите могат да изискат декларация за обявяване в период от 30 дни. Въпросната декларация съдържа разнообразна информация за парите - за техния генезис и предопределение, за получателя, за изпращача, за приносителя. Докато получат декларацията, митничарите задържат парите - само че най-вече за 30 дни.

Ако цената на паричната пратка не е била оповестена или не са били спазени условията за обявление, тогава парите се считат за изоставени. И в случай че някой не потвърди, че е техен притежател в границите на 6 месеца, страната ги конфискува.

Властите могат да вършат инспекции и на парични суми под прага от 10 000 евро. Достатъчно е митничарите да преценяват, че са налице основателни подозрения, че парите могат да бъдат употребявани за закононарушения.

Глоби ще се постановат, когато някой не извърши задължението да заявява парите, пренасяни в описаните случаи, подаде непълна или погрешна информация, или откаже митническа инспекция. Санкцията ще възлиза на 1/5 от необявените средства. Това обаче важи за случаите, при които нарушаването не се счита за закононарушение.

Иначе се отива към Наказателния кодекс. В него се направиха промени с преходните и заключителните разпореждания на Валутния закон. Ако необявената сума е в изключително огромен размер (за подобен в правосъдната процедура се счита 140 пъти минималната работна заплата), тогава индивидът, който придвижва парите, може да получи до 5 години затвор и санкция в размер на една пета от сумата . Ако парите са с противозаконен генезис, тогава наказването може да бъде от 1 до 6 години зад решетките и конфискация на сумата в интерес на страната.

Митничарите могат да задържат в период до 30 дни пари, пренасяни през границата, в случай че имат " основателни подозрения или данни, че паричните средства са свързани с незаконна активност ". Няма значение какъв е размерът на сумата. Основанията за задържането би трябвало да бъдат разказани в протокол. Държавните чиновници могат да изискат от приносителя да изясни какъв е произходът и предназначението на парите, както и да показа доказателства за благосъстоятелност.

За задържането се оповестява на локалния митнически шеф, който би трябвало да подпише решение за краткотрайното задържане въз основата на предоставената му от митническите чиновници информация. Решението се връчва персонално на индивида, който придвижва парите, и може да се апелира в период от 14 дни. По преценка на шефа задържането може да се удължи до 90 дни. С толкоз време разполагат управляващите, с цел да подхващат спомагателни дейности, другояче би трябвало да върнат парите назад.

Митниците ще би трябвало да водят указател за пренесените през държавните граници суми , които попадат в гореописаните случаи. В него ще се ползват и попълваните заявления от хората, пренасяли парите. А когато те не са изпълнили това обвързване, тогава митническите чиновници ще попълнят служебна декларация. Такава ще се изисква и за случаите, при които е имало подозрения, че парите са употребявани в незаконна активност.
 Депутатите се чудят имат ли потенциал митничарите да задържат пари
Депутатите се чудят имат ли потенциал митничарите да задържат пари

Дебатът е част от второ гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Валутния закон
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР